Nederlands Jeugdinstituut


Wensen werkende ouders mogen niet doorslaggevend zijn

Biologisch ritme bepaalt de beste schooltijden

De toename van het aantal werkende ouders zorgt ervoor dat schooltijden ter discussie staan. Bij het aanpassen van schoolroosters moet echter niet alleen naar de behoeften van werkende ouders en werkgevers gekeken worden, maar ook naar het bioritme van kinderen. Dat betoogt Liesbeth Schreuder in het maartnummer van het tijdschrift Jeugd en Co Kennis voor professionals in de jeugdsector. Schreuder is expert op het gebied van de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang en verbonden aan het Nederlands Jeugdinstituut.

Behoeften kinderen

Hoewel de werktijden van ouders de aanleiding zijn om schooltijden van kinderen ter discussie te stellen, moeten de behoeften van kinderen het belangrijkste uitgangspunt zijn bij het ontwerpen van een betere schooldag, vindt Schreuder. Een goede balans tussen onderwijs en ontspanning is voor hen belangrijk. Wat daarvoor de beste tijden zijn, wordt onder andere bepaald door hun biologisch ritme.

Aanbevelingen

Op grond van de beschikbare kennis over het biologische ritme en de behoefte aan rust, slaap en stressreductie van schoolkinderen doet Schreuder vijf aanbevelingen voor de samenstelling van schoolroosters:
* Bouw tussen de middag voldoende mogelijkheden in voor rust en persoonlijke aandacht;

* Houd rekening met optimale leerperiodes bij het plannen van de lessen;

* Laat de leerperiodes later beginnen voor kinderen vanaf 12 jaar;
* Las korte beweegpauzes in voor een betere concentratie, met name voor jonge schoolkinderen;

* Houd oog voor het belang van voldoende slaap 's nachts.

Experimenten

Inmiddels wordt in Nederland her en der geëxperimenteerd met nieuwe schooltijden die in meer of mindere mate aansluiten bij de behoeften van kinderen. Er zijn daarbij drie modellen te onderscheiden: het vijfgelijkedagenmodel, het biologisch-ritmerooster en de dagarrangementschool.

Jeugd en Co Kennis

Jeugd en Co Kennis is het verdiepingstijdschrift van het vakblad Jeugd en Co, een pakket vakinformatie voor de jeugdsector. Jeugd en Co verschijnt acht keer per jaar. Kennis wordt vier keer per jaar gratis meegestuurd. Het artikel over het biologisch ritme is te downloaden van www.jeugdenco.nl > Archief > Kennis tijdschrift > 2010 > Inhoudsopgave Jeugd en Co Kennis nr.1-2010 > Biologisch ritme bepaalt de beste schooltijden.