Ingezonden persbericht


Rotterdam, 31 maart 2010


Primeur voor blijdorp: jonge moeraswallaby's

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er in Blijdorp moeraswallaby's (kangoeroes) geboren. De jongen zijn waarschijnlijk al enige maanden oud, maar zijn sinds kort pas goed zichtbaar. Na een zeer korte zwangerschap van circa 36 dagen, komen ze namelijk kaal en blind op de wereld, als een soort embryo. Ze wegen niet veel meer dan een ons en zitten diep in de buidel, vastgezogen aan de moedertepel. Pas na enige maanden steekt er af en toe een kopje of pootje uit de buidel. En nu is het dus zover. Op dit moment dragen vier moeraswallaby's een jong in de buidel, een vrolijk gezicht. Vaak verblijft er nog een kleiner broertje of zusje in de buidel in de vorm van een bevruchte eicel. Die wacht met ontwikkelen tot de buidel weer vrij is.

Halverwege vorig jaar ontving Blijdorp een groepje vrouwelijke moeraswallabies uit de dierentuin van Zürich. Ze namen hun intrek in de voormalige oehoe-volière, een verblijf dat in feite heel geschikt is voor de huisvesting van deze diersoort, ook al is de bovenkant van het verblijf nog steeds voorzien van gaas. De eerste periode lieten de schuwe kangoeroes zich nauwelijks zien, maar nu zijn ze aardig gewend aan hun nieuwe omgeving. Ook zijn er twee mannelijke soortgenoten bij gekomen uit een Zuid-Franse dierentuin, met vier kangoeroebaby's als resultaat! De moeraswallaby is zeldzaam in dierentuinen: er leven in Europese dierentuinen momenteel slechts ongeveer 50 exemplaren waarvan nu dus tien, inclusief de jongen, in de Rotterdamse Diergaarde.

Moeraswallaby's lijken veel op de bekende Bennett-wallaby's, die vaak in dierentuinen en kinderboerderijen te zien zijn. Ze zijn alleen wat kleiner en donkerder. Deze wallaby leeft in het wild in de oostelijke kustgebieden van Australië. Van nature is hij een solitair dier maar hij voelt zich ook in een groepje thuis. Het normale dieet bestaat uit plantaardig materiaal, met een voorkeur voor bladeren. Deze voorkeur voor bladeren onderscheidt de moeraswallaby van andere wallaby-soorten, die vooral grazers zijn.

SEIZOENS-START VRIJE VOGELVLUCHT VOORSTELLINGEN:

GIEREN CENTRAAL

Na de winterstop gaan de populaire Vrije Vogel Vluchtvoorstellingen weer een nieuw seizoen tegemoet. Vanaf de Pasen worden er weer dagelijks voorstellingen gegeven met diverse vogelsoorten in de hoofdrol. Deze leuke en leerzame voorstellingen worden gegeven in een speciaal daarvoor gebouwd stadion. Dit jaar spelen gieren een belangrijke rol in veel van de Vrije Vluchtvoorstellingen, als onderdeel van het thema 'Enge Dieren' dat in 2010 centraal staat in Blijdorp. Maar ook ara's, ibissen, roofvogels, uilen en nog veel meer vogels vliegen vlak over je hoofd en laten hun natuurlijke gedrag zien. Kijk niet gek op als er plotseling een gier of een toekan naast je landt of een seriëma zijn best doet om een (rubberen) slang dood te meppen, precies zoals deze vogel dat in het wild ook zou doen. De voorstellingen vinden alleen doorgang als het weer dat toestaat. De voorstellingen zijn dagelijks om 11.00, 13.30 en 15.00 uur.

START ENGE DIERENJAAR IN BLIJDORP

Het hele jaar door organiseert de Diergaarde activiteiten rond het jaarthema 'Enge Dieren'. Zo start vandaag de 'EngeDieren Speurtocht' door de tuin langs dieren die door bezoekers vaak als griezelig of eng worden bestempeld. Nog voor de zomervakantie opent Blijdorp de Afrikaanse gierenrots, als onderdeel van het nieuwe Afrikaanse savannegebied. Er zullen zo'n tiental gieren worden gehuisvest in een gebied van zo'n 2500 m2, waaronder Rueppels gieren, witrug- en kapgieren. Ze krijgen gezelschap van maraboes, kroonkraanvogels en hoornraven.

In het najaar wordt het griezelgehalte opgevoerd met een EngeDierenweek, Sharkweek en EngeDierendag. Zie www.diergaardeblijdorp.nl voor het meest actuele programma.

MOOIE, ENGE DIEREN IN BLIJDORP

Sinds een half jaar houdt Blijdorp een aantal vioolbidsprinkhanen in de Rivièrahal en nu heeft een vrouwtje eieren gelegd, in de vorm van witte schuimige eipakketten. Het dier heeft de eieren, heel praktisch, vlak bij de warmtelamp gelegd zodat zij de meeste kans hebben om uit te komen. Deze sprinkhanensoort wordt ook wel 'wandering violin' genoemd, omdat het middenlijf heel dun uitloopt en het dier qua vorm daardoor sterk doet denken aan een viool. Van nature komen ze voor in India en Sri Lanka.

Bidsprinkhanen worden door veel mensen eng gevonden om hun uiterlijk maar ook omdat de meeste soorten elkaar verslinden als ze in een verblijf worden geplaatst. En, wat nog griezeliger is, vaak eten de vrouwtjes de mannetjes tijdens de paring op! Bij deze soort is dat overigens niet het geval. In het kader van het EngeDierenjaar in Blijdorp, vertellen de verzorgers op bepaalde dagen spannende verhalen over de zogenaamde enge dieren die zij verzorgen, zoals deze bidsprinkhanen maar ook vogelspinnen en schorpioenen. Dan blijkt meestal dat deze griezelige dieren heel interessant kunnen zijn. Zie voor het EngeDierenprogramma: www.diergaardeblijdorp.nl

KLEINSTE VOGELTJE IN BLIJDORP VLIEGT UIT:

GEELPOOTHONINGZUIGER

Een paartje geelpoothoningzuigertjes, de kleinste vogeltjes in Blijdorp, hebben voor het eerst een jong gekregen. Het jong is deze week uitgevlogen in de Victoria Serre. Tussen de beplanting in de tropische serre is het piepkleine en schitterende vogeltje voor de geduldige en geoefende bezoekers te zien. Het jong heeft een glanzend groen verenkleed, net als zijn moeder. Het mannetje is purperblauw en zwart met gele poten. De vogels hebben een lange gebogen snavel, waarmee zij gemakkelijk nectar kunnen zuigen uit diepe bloemkelken. Ze lijken enigszins op de populaire en eveneens zeer fraaie kolibries, maar in tegenstelling tot deze vogels behoren honingzuigers tot de orde van de zangvogels. Een stukje verderop in de Victoria Serre leven nog vier honingzuigertjes, een mannetje en drie vrouwtjes. Zij vliegen 'vrij' rond in de serre maar hebben nog geen nestje met eieren geproduceerd.

VERBLIJF SERVALS EN FRANJEAPEN BIJNA KLAAR

Er wordt in Blijdorp de laatste hand gelegd op de nieuwe verblijven voor de servals en de franjeapen (colobussen). Zij krijgen fraaie, ruime onderkomens aan de rand van de nieuwe Afrikaanse savanne. De binnenverblijven voor deze apen en katten worden aan het oog onttrokken door een in dit biotoop passende 'Kopje-rotsformatie'. Het verblijf voor de servals is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp en wordt op zaterdag 10 april officieel geopend. Het verblijf voor de franjeapen wordt op een later moment in gebruik genomen; de bouw is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.