Gemeente Waddinxveen


Glasparel+: ondertekening 1e voorovereenkomst gebiedsontwikkling Zuidplaspolder

De gemeente Waddinxveen, belegger en ontwikkelaar Amvest en Duurzaam Glas Waddinxveen (ontwikkelaar van duurzame energiesystemen voor de glastuinbouw), hebben op 31 maart 2010 de voorovereenkomst getekend voor het project Glasparel+, âeen nieuwe kijk op glastuinbouw en haar omgevingâ. De overeenkomst is een belangrijke stap in het kader van de realisatie van de integrale gebiedsontwikkeling van de Zuidplaspolder (meervoudig ruimtegebruik, energieweb, CO2 neutraal).

Namens de gemeente tekenden wethouder Wiebrand Dijksterhuis, Heleen Aarts, directeur Amvest en Ewald Pelser, directeur DGW.

Plan Glasparel+

Het plan Glasparel+ omvat in grote lijnen het gebied tussen de Zesde Tochtweg, Beijerincklaan, Bredeweg en de grens van de achterkant van de glastuinbouw ten zuiden van de Abraham Kroesweg in Waddinxveen. Het plan voorziet in meerdere functies en dubbel ruimtegebruik: een deel van de kassen is gestapeld op bedrijfsruimte en onder de niet gestapelde kassen is waterberging gepland. Dit levert ruimtewinst op en daarmee plaats voor groen, water, voorzieningen en woningen zonder dat het areaal glas hoeft terug te lopen. Uitgangspunten voor het plan zijn CO2-neutraal bouwen en een duurzame inrichting van het gebied. Het plan sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van de totale gebiedsontwikkeling Zuidplaspolder, waarvoor de minister van VROM medio 2009 een financiële bijdrage vanuit het Nota Ruimte Budget heeft gegeven.

Bijzondere combinaties

In 2007 is gestart met een studie naar de mogelijkheden om glastuinbouw, wonen en werken met elkaar samen te voegen. Belangrijke pijlers zijn duurzaamheid, energie en ruimtelijke kwaliteit. De voorstudie Glasparel+ heeft ook geresulteerd in de ontwikkeling van een Energieweb voor het gebied. De functiemenging tussen kassen, wonen en bedrijven zorgt er voor dat bijzondere combinaties op het gebied van energie en waterhuishouding mogelijk zijn, die niet standaard in een woonwijk kunnen worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn een overdekte wintertuin, een verwarmd openluchtzwembad of een landschap met vennetjes dat onder water kan lopen bij hevige regenbuien.

Vervolgstappen

Om te komen tot de volgende stap, het aangaan van een exploitatieovereenkomst tussen de gemeente Waddinxveen, Amvest en Duurzaam Glas Waddinxveen, wordt onderzocht of de ruimtelijke ontwikkeling van het genoemde gebied financieel gezond en haalbaar is. Hiervoor is onder meer van belang dat het plangebied in Waddinxveen ontsloten kan worden via de, nieuw aan te leggen Bentwoudlaan (voorheen Westelijke Randweg). Het is de bedoeling in 2010 de haalbaarheidsstudie Glasparel+ af te ronden.