FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten start meldpunt voor misstanden uitzendkrachten in vleessector

Er gaat nog teveel mis met naleving van de regels door uitzendbureaus in de vleessector. FNV Bondgenoten start daarom een meldpunt. De bond roept zijn leden die werken in de vleesverwerkende industrie op om misstanden rondom flexkrachten te melden.

Bestuurder John Klijn : "We hebben in de sector juist afspraken gemaakt om alleen maar met gecertificeerde uitzendbureaus te werken. Maar het blijkt dat die certificering niet garandeert dat een uitzendkracht dan ook correct wordt uitbetaald."

Een recent voorbeeld van hoe het mis gaat, is van uitzendbureau Friesen Fleis bij varkenskopverwerker Beusmeat, waar de Oost-Europese flexwerkers anders werden betaald en behandeld dan de Nederlandse krachten. Friesen Fleis had de juiste certificering. Klijn: "Je gaat er dan vanuit dat het goed zit, maar dat kan dus blijkbaar niet. Die certificering is niet het zelfregulerende systeem dat we gehoopt hadden. Sommige opdrachtgevers verschuilen zich erachter en voelen niks voor scherpere controle. Nogal wiedes, want onderbetaalde uitzendkrachten zijn goedkoper dan correct beloonde uitzendkrachten. Zo bleek dat aan honderden Polen niet eens het minimumloon betaald werd. Overigens gebeurd dat breder in de sector." Het minimumloon in de vleessector is minimaal EUR 9,02 per uur. FNV Bondgenoten heeft gisteren met de certificerende organisaties afgesproken dat zij daar streng op gaan controleren.

Omdat het vaak om Oost-Europeanen gaat die het slachtoffer worden van cao-ontduiking, roept FNV Bondgenoten nadrukkelijk zijn leden met vaste contracten op om hun flex-collega's bij te staan. "Vaste krachten kunnen aan uitzendkrachten vragen of ze hun loonstrook mogen checken", zegt Klijn. "Staan alle toeslagen erop? Wordt de pensioenpremie afgedragen? Klopt het dan niet, dan hoor ik het graag en kunnen we actie ondernemen."

In de vleesverwerkende industrie werken ongeveer 10.000 mensen. Ongeveer 40% daarvan is flexwerker.