Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 13.00 uur

Utrecht, 31-03-2010

Gezamenlijk bericht van gemeente Utrecht (wijkbureau Vleuten-De Meern) en politie

Samenwerken aan veiligheid op bouwlocaties in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

DE MEERN/UTRECHT - Sinds 2008 hebben de gemeente Utrecht en de politie de handen ineen geslagen om het aantal diefstallen op bouwlocaties in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern terug te dringen. Aanleiding hiervoor was een onderzoek naar de aard en omvang van deze vorm van criminaliteit waaruit bleek dat er voor forse bedragen goederen werden ontvreemd.

De gemeente hecht er veel waarde aan het ondernemersklimaat te verbeteren en economische ontwikkelingen te stimuleren. Daarbij past een actief beleid om het bedrijfsleven te ondersteunen bij de aanpak van criminaliteit en overlast.

Gemeente, politie en ondernemers hebben daarom behoorlijk geïnvesteerd in het project 'Aanpak Bouwcriminaliteit' en werken intussen nauw samen met elkaar. Zo heeft de gemeente gezorgd
voor mobiel cameratoezicht en bescherming van diefstalgevoelige objecten, zoals CV-installaties, middels sensoren. Deze systemen worden aangesloten op het dienstencentrum beveiliging van de gemeente Utrecht. Bij onraad waarschuwt een medewerker van het dienstencentrum direct de politie die vervolgens heel gericht kan worden aangestuurd. De politie is speciaal voor dit project toegerust met nachtkijkers waarmee zij in staat is in het donker zeer adequaat verdachte personen aan te houden die zich op de (onverlichte) bouwplaatsen begeven. Deze toepassingen missen hun uitwerking niet; het aantal diefstallen is behoorlijk afgenomen.

Technische toepassingen ten behoeve van toezicht en handhaving vormen het sluitstuk van de beveiligingsketen. Het begint met bewustwording bij de ondernemers van de veiligheidsaspecten. Preventie van criminaliteit op de bouwlocaties maar ook het consequent doen van aangifte is dan ook een zaak van projectontwikkelaars, aannemers en uitvoerders op de bouwplaats. Ook deze bouwende partijen hebben hun verantwoordelijkheid genomen waardoor de bouwplaatsen beter afgeschermd en beter beveiligd zijn.

Omwille van de nieuwe bewoners worden de maatregelen voor de aanpak van bouwcriminaliteit ook toegepast tijdens en na de oplevering van de woningen totdat er zich voldoende bewoners hebben gevestigd.