Gemeente de Waard


Uitlaatzones voor honden in Liesveld

Hondenafvalbak
Binnen de bebouwde kom van Liesveld is er op trottoirs, in de plantsoenen en bij speelvoorzieningen veel overlast van hondenpoep. Wanneer u voor de zoveelste keer met poep onder uw schoen thuis komt, staat u letterlijk en figuurlijk weer eens stil bij dit probleem.

In de APV is vastgelegd dat geen hond zich mag ontdoen van uitwerpselen in de bebouwde kom. De begeleider van de hond is daarvoor verantwoordelijk!

Dus niet:

* op weggedeelten bestemd voor voetgangers
* op speelplaatsen en speelweiden

* in plantsoenen en op gazons

Lapt u deze regels aan uw laars? Dan bent u strafbaar en kan proces-verbaal tegen u opgemaakt worden. De gemeente gaat namelijk actief handhaven!

Uitlaatzones

De gemeenteraad heeft besloten tot het instellen van hondenuitlaatzones. Het is verboden de hond zich daarbuiten te laten ontlasten.

Met het instellen van deze zones kan de overlast grotendeels worden beperkt. Op de aangewezen plaatsen kunnen honden hun behoefte gerust kwijt en kunt u de uitwerpselen in de aanwezige bakken deponeren. Daarbuiten dus niet!

Hieronder volgen de zones waar u uw hond kunt uitlaten:

Groot-Ammers

* Grasstrook aan noordzijde parkeerplaatsen Sporthal De Reiger
* Grasstrook tussen Merelplantsoen en Haarsteeg (direct achter voetbalvelden)

* Grasstroken aan de Molenlaan vanaf het kombord tot de brug over de Middelwetering

* Grasbermen naar de haven

Streefkerk

* Grasbermen Beneden Tiendweg binnen de komborden
* Grasberm naast oostelijke stoep Zwanenvliet
* Grasbermen langs wandelpad tussen Dotterbloem en voetbalvelden

Nieuwpoort / Langerak

* Grasberm langs de Doodloop

* Grasbermen langs wandelpad tussen de Singel en de Vijverhof
* Dijkje aan de oostzijde van de noordoostgracht (naast de Koyo)
* Grasbermen Kasteellaan

Bij de genoemde zones zijn afvalbakken met hondenpoepzakjes aanwezig, zodat u de uitwerpselen snel en makkelijk kunt opruimen en weggooien. Voor de duidelijkheid zullen aan het begin van elke zone ook gebodsborden worden geplaatst.

Ongelukje?

Er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren op weg naar één van de uitlaatzones. Als de begeleider de uitwerpselen van de viervoeter opruimt is er niets aan de hand.

Met het hondenpoepzakje gaat dat heel gemakkelijk. U kunt het na gebruik in een gemeentelijke afvalbak of, nog veel beter, in uw eigen afvalbak gooien. De hondenpoepzakjes zijn te vinden bij de uitlaatzones. Zorg er als hondenbezitter dus voor dat u altijd een zakje voor onderweg bij u hebt!

Hondenbelasting

Als hondenbezitters zich daadwerkelijk houden aan deze nieuwe maatregel, zal de overlast van hondenuitwerpselen flink worden beperkt. Andere maatregelen, zoals het opnieuw invoeren van hondenbelasting, zullen dan niet nodig zijn. Over een jaar zal de gemeente de maatregelen evalueren.