Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2010-03-30

31 maart 2010

Stand van zaken beleid onderwijsachterstanden - Purmerend ontvangt sinds 2006 van de Rijksoverheid een specifieke uitkering om achterstanden in onderwijs tegen te gaan. De huidige uitkering loopt eind 2010 af. Tot nu toe is met de uitkering het volgende gerealiseerd: samenwerkingsprojecten tussen peuterspeelzalen en basisonderwijs, een schakelklas voor nieuwkomers met taalachterstand en voorschoolse educatie, ofwel zorgen dat kinderen eerder in contact komen met onderwijs. Purmerend heeft de uitkering niet volledig benut. Er is wel ruimschoots voldaan aan de landelijke doelstelling; het realiseren van voldoende aanbod voor alle kinderen uit de doelgroep. Aan het college van B&W is voorgesteld om het niet benutte budget in te zetten voor onder meer een tweede schakelklas, een netwerk van begeleidsters voor voorschoolse educatie en het bevorderen van deskundigheid bij begeleidsters.

Nieuwe gemeentelijke monumenten - Het college heeft de procedure voor aanwijzing van 43 gemeentelijke monumenten goedgekeurd. Betrokkenen krijgen persoonlijk bericht en kunnen zienswijzen kenbaar maken. Mochten er geen zienswijzen binnenkomen, dan zal het college tot aanwijzing overgaan. Eind 2007 maakte het college het voornemen bekend om nieuwe gemeentelijke monumenten aan te wijzen. Het ging daarbij om 65 behoudenswaardige panden. In mei 2009 heeft de gemeentelijke monumentenadviescommissie positief geadviseerd over het toevoegen van 43 panden aan de gemeentelijke monumentenlijst. Hoornsebuurt 22 wordt
-in afwijking van het advies- niet aangewezen als gemeentelijk monument. Het college had hiertoe eerder het voornemen maar besluit hiervan af te zien. Het algemeen ruimtelijk belang van herontwikkeling weegt daar zwaarder dan de voorgenomen aanwijzing. Het college gaat daarnaast over tot herijking van de beleidsnota monumenten 2004.

Regionaal bevoorradingscentrum - De portefeuillehouders Verkeer en Vervoer uit de Stadsregio Amsterdam hebben opdracht gegeven tot onderzoek naar de bevoorrading van deze regio. Een regionaal overslagcentrum in Purmerend zou een van de uitkomsten daarvan kunnen zijn. Waterlandse ondernemers hebben hierover gebrainstormd en adviseren nader onderzoek te laten doen naar een mogelijk regionaal bevoorradingscentrum voor de regio Waterland in Purmerend. Het college gaat akkoord met een subsidieaanvraag hiervoor bij de Stadsregio en benadert het ISW voor een financiële bijdrage in het kader van de Economische Samenwerking Regio Waterland.