Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 maart 2010

Vragen van de leden Heerts en Vermeij (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en Sociale Zaken

over ontslagzwendel


1. Herinnert u zich de vragen van de leden Heerts en Vermeij (beiden PvdA) en de antwoorden daarop van 16 maart 2010 over ontslagzwendel waarbij IT-bedrijven bemiddelingsbureaus inschakelen om van hun personeel af te komen zonder de gebruikelijke ontslagprocedures te volgen? (2010D13573)


2. Herinnert u zich de antwoorden op vraag 5 nog waarin u aangeeft dat werknemers en werkgevers eigen verantwoordelijkheid hebben in het voorkomen van ontslagzwendel? Betekent uw antwoord dat de u geen verantwoordelijkheid draagt voor het voorkomen van ontslagzwendel? Zo ja waarom niet?


3. Hoe kan de werknemer ontslagzwendel voorkomen? Wat is de rol van de werknemer in het voorkomen van ontslagzwendel als de werkgever een headhunter of bemiddelingsbureau voor outplacement in de arm neemt? Moet in zo'n geval de werkgever en de headhunter of bemiddelingsbureau voor outplacement niet volledig de verantwoordelijkheid dragen?


4. Mogen werkgevers persoonsgegevens van werknemers overdragen aan outplacementbureaus en headhunters zonder overleg met de werknemers? Zo ja, is dit ook niet strafbaar als de werkgever weet dat werknemer in een ontslagzwendelprocedure komt?


5. Herinnert u zicht het antwoord op vraag 6 nog waarin u aangeeft dat de arbeidsinspectie niet belast is met het opsporen van ontslagzwendel?


6. Zo ja, hoe moeten de toezichthoudende en controlerende taken van de Arbeidsinspectie dan wel gezien worden? Valt ontslagzwendel onder bestrijding van arbeidsmarktfraude, één van de taken van de Arbeidsinspectie? Zo ja, hoe geeft de Arbeidsinspectie daar invulling aan? Zo nee, waarom niet?


7. Als de arbeidsinspectie geen toezicht houdt op ontslagzwendel, wie dan wel?


8. Deelt u de mening dat ontslagzwendel bestreden dient te worden en dat daarvoor betere wetgeving nodig is om de werknemer te beschermen? Zo ja, wanneer kunnen wij voorstellen hiertoe ontvangen? Zo nee, waarom niet?



Partij van de Arbeid