Rechtbank Utrecht


Werkstraf voor medewerker OM wegens corruptie

31 maart - Een 24-jarige man uit Nieuwegein, een voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie, is woensdag door de rechtbank in Utrecht wegens corruptie veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 180 uur.

De man heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van corruptie. Hij liet als medewerker van het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) openstaande bekeuringen voor vrienden en familieleden verdwijnen. Hij liet stukken verdwijnen, maakte valse bezwaarschriften en valse intrekkingsverzoeken. Deze intrekkingsverzoeken maakte hij op in naam van een leidinggevende. Daarom heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De rechtbank achtte bewezen dat de man minstens éénmaal geld voor zijn illegale werkzaamheden heeft gehad. Daarnaast heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan het aanbieden van steekpenningen aan een collega.

De rechtbank rekende het de verdachte zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen heeft geschonden. Een ambtenaar van het openbaar ministerie moet volledig integer en onkreukbaar zijn. ,,Alleen al verdenking van een misdrijf, gepleegd door een ambtenaar van het openbaar ministerie, levert een ernstige inbreuk op de rechtsorde op. Verdachte heeft daarnaast door zijn handelwijze ernstige schade toegebracht aan het imago van het openbaar ministerie in het algemeen en zijn directe collega's in het bijzonder. Corruptie binnen een overheidsorgaan is een ernstig feit. Corruptie tast de geloofwaardigheid van het overheidsapparaat aan en zorgt voor onrustgevoelens in de samenleving'', aldus de rechtbank.

De feiten op zich rechtvaardigen volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar de rechtbank hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man en legde een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op. De recidivekans wordt laag ingeschat en de rechtbank is ervan overtuigd dat verdachte het laakbare van zijn handelen onderkent en dat hij geschrokken is van hetgeen hem sinds zijn ontslag bij het CVOM en zijn aanhouding is overkomen. De 25 dagen die de verdachte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, hebben grote indruk op hem gemaakt.

De uitspraak wordt zo spoedig mogelijk op deze website gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 31 maart 2010 Naar boven