Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Eindhoven maakt jaarcijfers 2009 bekend

Eindhoven, 31-03-2010 o De politie in Eindhoven heeft vandaag het jaarverslag van 2009 bekend gemaakt. Dit jaarverslag is recentelijk besproken en vastgesteld in de driehoek.

Gedrevenheid en enthousiasme

In het afgelopen jaar is er met veel enthousiasme en gedrevenheid door enkele honderden politiemensen in de stad gewerkt aan het te woord staan van slachtoffers en getuigen, aan het oplossen van incidenten en problemen, aan het opdoen van kennis en ervaring, aan het doen van onderzoek en het vastleggen van de resultaten, maar ook aan het afstemmen met partners en bevoegd gezag. Deze gedrevenheid bestaat niet alleen bij de politiemedewerkers, maar ook bij nog veel meer burgers, gemeenteambtenaren en andere professionals die zich inzetten voor het verhogen van de leefbaarheid en veiligheid in Eindhoven. Ook met de aanbevelingen vanuit de onderzoekscommissie Fijnaut "Nog veel te winnen" is de politie Eindhoven stevig aan de slag gegaan en deze zullen ook de komende jaren verder uitgewerkt worden.

Resultaten

In 2009 heeft de (objectieve) veiligheid in Eindhoven zich over het algemeen gunstig ontwikkeld. Positief zijn de ontwikkelingen op het gebied veelvoorkomende criminaliteit als autoinbraken, (brom)fietsendiefstallen, winkeldiefstallen en bedrijfsinbraken. Op die terreinen kon een afname van het aantal aangiften worden geregistreerd. Ook op het gebied van geweld, vooral mishandelingen en bedreigingen, werd een daling van het aantal aangiften waargenomen. Echter het aantal aangiften openlijk geweld is toegenomen, een duidelijke oorzaak hiervoor is nog niet duidelijk. Het aantal woninginbraken en autodiefstallen is gelijk gebleven. Opvallend is dat het aantal overvallen gedaald is van 85 in 2008 naar 66 in 2009.

Ontwikkelingen

Natuurlijk zet de politie ook het komende jaar weer in op de aanpak van onveiligheid. Niet alleen de bestrijding van criminaliteit maar ook de leefbaarheid in de wijken heeft daarbij onze aandacht. Samen met onze partners zullen we ontwikkelingen als woningsplitsing en overlast door personen uit Midden- of Oost-Europa nauwlettend in de gaten houden en werken aan mogelijke oplossingen. Maar ook de burger in Eindhoven heeft hierin een belangrijke rol: samen werken aan een veiliger Eindhoven.

Het complete jaarverslag van de politie in Eindhoven is te vinden bij het blog van de Politiechefs van Eindhoven.