Gemeente Gennep


Persberichten

Gennep realiseert in 2009 groot aantal plannen
Gennep sluit het boekjaar 2009 af met een negatief resultaat van EUR 740.000. Dat blijkt uit de concept-jaarrekening 2009. Dit tekort is gelijk aan circa 1 procent van de uitgaven. Het tekort wordt gedekt uit de algemene vrije reserve. Aanvankelijk zag het er naar uit dat het tekort nog ruim een ton hoger zou zijn.Het resultaat is negatief beïnvloed door hogere kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) en voor het minimabeleid. Daarnaast was de opbrengst van de toeristenbelasting lager dan verwacht.

Oorzaken resultaat
De kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn hoger dan verwacht. Er zijn meer aanvragen geweest voor scootmobielen en woningaanpassingen.Een andere oorzaak voor het negatieve resultaat is dat de kosten voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) hoger zijn uitgevallen. Er was begroot dat het aantal personen met een WWB-uitkering in 2009 licht zou dalen, maar dit aantal is gestegen van 160 uitkeringen in januari tot 185 uitkeringen in december.Daarnaast zijn er meer toekenningen voor het minimabeleid geweest (94 in 2009 tegenover 59 in 2008). Het minimabeleid is meer onder de aandacht gebracht van de inwoners, wat tot hogere uitgaven heeft geleid.De vierde belangrijke oorzaak voor het negatieve resultaat is de lagere opbrengst van de toeristenbelasting; het aantal overnachtingen in Gennep is minder geweest dan verwacht.

Veel gerealiseerd
In 2009 heeft de gemeente veel beleid om weten te zetten in concrete acties. Enkele in het oog springende resultaten zijn de afronding van het project Revitalisering bedrijventerreinen, de gescheiden inzameling aan huis van plastic verpakkingsafval, de afronding van het project Roofvogelbuurt, het dienstverleningconcept, een belangrijk deel van het project Genneperhuis, de herinrichting van het busstation Gennep, de openstelling van Spoorstraat en Weverstraat in twee richtingen, sport- en speelstraat De Brink, de reconstructie en vervanging van de riolering Heijenseweg en de uitbreiding van Mikado, gerealiseerd in het gebouw van het Elzendaalcollege.Daarnaast lag een belangrijke focus in 2009 op herindeling en alle daarmee samenhangende werkzaamheden. Hier is veel energie in gestoken door de gehele organisatie.

Verantwoording aan de raad
Het college legt in de jaarrekening verantwoording af aan de gemeenteraad door middel van een verslag over het afgelopen begrotingsjaar. De werkelijke uitgaven en inkomsten worden vergeleken met de begrote uitgaven en inkomsten. Ook geeft het college aan welk beleid uit de begroting is uitgevoerd. De jaarrekening wordt in mei aan de raad aangeboden en behandeld in de raad van 21 juni 2010.


*********** Einde persbericht ***********