Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 30 maart 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het onderzoek van het RIVM onder 15- en 16 jarige meisjes


1. Wat is precies het doel van het onderzoek dat het RIVM wil starten onder 15- en 16-jarige meisjes?


2. wat voegt een onderzoek van 5 jaar precies toe, gezien het feit dat de gemiddelde incubatietijd tussen HPV-infectie en baarmoederhalskanker 15-20 jaar is?


3. Is het juist dat later, na de genoemde vijf jaar, opnieuw materiaal gevraagd zal worden aan deelnemers van het onderzoek? Zo ja, wanneer en waarom wordt dat nu niet duidelijker aangegeven?


4. Is het juist dat materiaal en persoonsgegevens gescheiden worden bewaard, maar dat onderzoekers deze wel kunnen koppelen? Kan duidelijk aangegeven worden op welke wijze de privacy wordt gegarandeerd? Kan worden aangegeven op welke wijze het RIVM dat heeft gecommuniceerd?


5. Denkt u dat het uitloven van een cadeaubon van ¤ 10,- noodzakelijk is om meisjes van 15 en 16 jaar over te halen om mee te doen aan het onderzoek? Bent u het met mij eens dat de kans bestaat dat dit gezien wordt als een 'lokkertje' en dat dit negatieve publiciteit tot gevolg heeft, net als het uitloven van een i-pod vorig jaar door de GGD? Heeft het RIVM dit van te voren bedacht en een zorgvuldige afweging gemaakt? Zo ja, hoe?


6. Vindt U het handig om zo'n onderzoek te starten op het moment dat net een nieuwe groep (en een inhaalgroep van vorig jaar) weer overtuigd moeten worden van nut en noodzaak van HPV- vaccinatie?


7. Bent u van mening dat het RIVM er verstandig aan gedaan heeft dit onderzoek op dit moment te starten en dat op deze wijze naar buiten te laten komen?


8. Hoe kan het dat de communicatie vanuit het RIVM er kennelijk toe heeft geleid dat de kranten weer bol staan over privacygegevens die in gevaar komen en over onzorgvuldige benadering van minderjarigen ? Bent u van mening dat dit voorkomen had kunnen en moeten worden? Zo ja hoe?

Algemeen Dagblad d.d. 29 maart 2010