Gemeente Haren

Eikenprocessierups in Groningen

Informatie GGD Groningen

31/03/2010

De eikenprocessierups rukt op naar het noorden en is gesignaleerd aan de randen van de provincie Groningen. Dit jaar verspreidt de rups zich hier waarschijnlijk. De rups brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Zo kunnen de brandharen van de eikenprocessierups vervelende lichamelijke reacties geven zoals jeuk en ademhalingsproblemen. Vermijding van elk contact met de rupsen, brandharen en nesten voorkomt klachten. Vermoedelijk krijgen Groninger gemeenten dit seizoen te maken met (beperkte) overlast.

Bestrijding en beheersing van de rups is dus noodzakelijk. Het bestrijden van de eikenprocessierups is de verantwoordelijkheid van de beheerder van de bomen, veelal de gemeente of haar inwoners.

Wanneer u (gezondheids)vragen heeft over de eikenprocessierups, dan kun u die stellen aan de GGD. Via de website ggd.groningen.nl en het informatie centrum gezondheid biedt de GGD informatie over gezondheid in relatie tot de eikenprocessierups. Het telefoonnummer is (050) 367 41 77 en bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 16.30 uur. Op www.minlnv.nl/eikenprocessierups zijn alle relevante informatie en links over de rups samengevoegd.