Stichting Wakker Dier

Paashaas eerlijk dit jaar met eieren
(31 maart 2010)
In een grootscheepse controle, op meer dan 1.700 (paas)eieren in alle grote supermarktketens, heeft de scharrelpolitie van Wakker Dier geen fraude gevonden met scharrel-, uitloop- of bio-eieren die stiekem uit de legbatterij komen. Wakker Dier controleerde eieren omdat met Pasen de eiconsumptie verdubbelt (32 miljoen/week) en er momenteel een tekort aan (diervriendelijke) eieren is. Veel supermarkten hadden afgelopen tijd zelfs lege eierschappen. Fraude ligt hierdoor op de loer. In 2005 ontdekte Wakker Dier nog grootscheepse eierfraude. De controle wordt uitgevoerd met ultraviolet licht waarbij sporen van het gaas van legbatterij kooien zichtbaar worden op het ei.

In 2005 bracht Wakker Dier een grootschalige eierfraude aan het licht: legbatterijeieren waren omgekat en werden verkocht als diervriendelijker scharrel- of uitloopei. Honderden supermarkten namen de omgekatte eieren uit de handel. Het Openbaar Ministerie startte onderzoek, de productschappen intensiveerden de controle, een eierpakstation werd geschorst en vele supermarkten ontbonden hun contract met frauderende eierleveranciers. Sindsdien controleert Wakker Dier geregeld eieren maar is geen eierfraude meer ontdekt. Wakker Dier onderzocht afgelopen weken met ultravioletlicht meer dan
1.700 eieren in tientallen supermarkten (o.a. Albert Heijn, C1000, Super de Boer, Plus, Dirk en Jumbo). Met ultravioletlicht worden sporen op eieren zichtbaar waarmee legbatterijeieren van andere eieren te onderscheiden zijn. Legbatterijeieren vallen namelijk op draadgaas, wat minieme beschadigingen in de vorm van `batterijtypische afrolsporen' achterlaat op de eischaal. Deze beschadigingen zijn alleen met UV-licht te zien.

In 2004 verdwenen na acties van Wakker Dier alle (voorheen anderhalf miljard) legbatterijeieren uit de supermarkten en werd het scharrelei de standaard, naast eko en vrije-uitloopeieren. De jaren erna stopten vele koekjes, cake- en mayonaisefabrikanten met het gebruik van legbatterijeieren. De kooieierproductie kelderde hierdoor met miljarden eieren. Honderden boeren schakelden om naar diervriendelijkere eieren. Momenteel worden nog 9,5 miljard eieren geproduceerd in Nederland. Hiervan is 45% legbatterijei (vooral voor export), 41% scharrel, 12% vrije uitloop en 2% biologisch. In 1995 kwam nog 87% (8 miljard) van de eieren uit de legbatterij.