Uitgangspunten Anders Betalen voor Mobiliteit blijven in stand

31/03/2010 14:56

Rai Vereniging

RAI Vereniging is tevreden met de algemene uitkomsten van de raadpleging onder de leden van de ANWB die vanmorgen bekend werden gemaakt.

Peter Janssen, directeur RAI Vereniging zegt in een eerste reactie dat hij bevestigd wordt in zijn mening dat een systeem van beprijzen onvermijdelijk is voor de toekomst. "De uitgangspunten van het Platform Nouwen blijven in stand, dat is een heel belangrijke constatering. Mensen vinden het logisch dat er wordt betaald voor het gebruik van de auto, niet voor de aanschaf ervan."

De constatering van de ANWB dat een nieuw kabinet zich zal moeten uitspreken over een vorm van betalen naar gebruik vindt eveneens instemming bij RAI Vereniging. "We zullen moeten werken aan een andere manier van betalen voor het gebruik van de auto. Dat is evident en veel eerlijker dan de huidige manier van betalen. De parallel die de ANWB trekt met de telecomsector klinkt ons als muziek in de oren. In die sector zijn de afgelopen jaren enorme systeemveranderingen doorgevoerd, die zijn ook noodzakelijk binnen het huidige systeem van autofiscaliteit."

Ten aanzien van de spitsheffing deelt RAI Vereniging de mening van de ANWB-leden niet. "De effecten van die heffing op de doorstroming zien wij wel als een duidelijk voordeel van het oorspronkelijke systeem" aldus Janssen. "Als 15% van de weggebruikers zijn verplaatsingen verschuift naar tijden buiten de spits heeft dat wel degelijk positieve gevolgen op de doorstroming in het wegennet. Het 'herfstvakantie-effect' draagt volgens ons serieus bij aan een significante vermindering van het aantal voertuigverliesuren" volgens Janssen.





http://www.raivereniging.nl