Amusementssterren domineren de culturele top van Nederland

31/03/2010 15:02

Hendrik Beerda Brand Consultancy

André van Duin verslaat Herman Finkers

André van Duin heeft de beste reputatie binnen de nationale cultuursector. Ook Linda de Mol en Simone Kleinsma scoren hoog op de ranglijst van sterkste cultuurmerken. Het Anne Frank Huis neemt onder de cultuurorganisaties de sterkste positie in. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek in de cultuursector onder 2.000 respondenten door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Bekende Nederlanders scoren het hoogst; in de top-10 van sterkste cultuurmerken staan negen personen. Bij de metingen in 2006 en 2008 stonden respectievelijk Marco Borsato en Herman Finkers op de eerste plaats. 'Een sterke reputatie ontwikkelt zich door waardering en binding onder de bevolking op te bouwen. Voor personen is dit makkelijker dan voor organisaties, die vaak minder warmte uitstralen. Het is dus niet verwonderlijk dat bekende Nederlanders de cultuurtop vormen', stelt merkadviseur Hendrik Beerda.

Hermitage Amsterdam en Paleis Het Loo zijn de nieuwkomers

Opvallende nieuwkomers binnen de top-150 van sterkste cultuurmerken zijn de Hermitage Amsterdam en Paleis Het Loo. In een half jaar tijd heeft de Hermitage ruim 700.000 bezoekers getrokken en een sterke reputatie opgebouwd onder de Nederlandse bevolking. 'De hoge positie van Paleis Het Loo heeft ongetwijfeld te maken met de aanslag tijdens Koninginnedag van 2009. Het drama in Apeldoorn heeft het paleis veel publiciteit opgeleverd en daardoor ook een flinke bezoekersstijging', aldus Beerda.

Acda en De Munnik en Herman van Veen grootste dalers

Het duo Acda en De Munnik zakte in twee jaar tijd van de 13de plaats naar een plek buiten de top-150. Ook Herman van Veen, die dit jaar zijn 65ste verjaardag vierde, zakte aanzienlijk. In 2008 stond hij nog op de 7de plek, maar ook hij is niet meer terug te vinden in de top-150. 'Het is vooral een deel van de 'oude garde' die aanzienlijk aan het dalen is. Boudewijn de Groot, Paul van Vliet, Youp van 't Hek en Freek de Jonge, allemaal zakten ze behoorlijk,' aldus Beerda.

De provincie Noord-Holland blijkt de meeste cultuurmerken met een sterke reputatie in huis te hebben. Ruim de helft van de organisaties en personen die tot de 150 sterkste cultuurmerken van Nederland behoren, zijn in deze provincie gevestigd. Het grootste deel hiervan komt uit Amsterdam.

Anne Frank Huis op de eerste plaats onder jongeren

Opvallend is de sterke positie van het Anne Frank Huis onder jongeren. Het museum staat voor hen op de eerste plaats, gevolgd door Blof en Marco Borsato. De top-3 van sterkste cultuurmerken bestaat bij senioren uit André van Duin, André Rieu en Johnny Kraaijkamp senior.

Top-10 van sterkste merken in de Nederlandse cultuursector


1. André van Duin


2. Anne Frank Huis


3. Linda de Mol


4. Simone Kleinsma


5. Johnny Kraaijkamp senior


6. Marco Borsato


7. Guus Meeuwis


8. Ilse de Lange


9. André Rieu


10. Monique van de Ven

Onderzoek onder 2.000 respondenten

Voor het onderzoek zijn ruim 2.000 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden merken in de cultuursector onderzocht. Daarna is voor de 150 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht, merkpersoonlijkheid en merkprestatie. Met het onderzoek zijn de reputatie van alle Nederlandse acteurs, beeldend kunstenaars, bioscopen, cabaretiers, dansers, dansgezelschappen, festivals, musea, monumenten, musici, muziekgezelschappen, ontwerpers, podia, theater- en operagezelschappen en zangers gemeten.