Dienstenbond CNV

Nieuws

31 maart 2010

Welk scenario past het UWV?

De onderhandelingen over een nieuwe cao bij UWV zijn gestart. Na twee intensieve overlegrondes is het tijd u bij te praten. Duidelijk is wel dat UWV geen loonsverhoging biedt. Wij willen via bijgaande enquête uw mening weten.

Afgelopen donderdag is er voor de eerste keer overlegd over een nieuwe cao. Vrijwel meteen is door UWV aangegeven dat zij geen mogelijkheden zien om een loonsverhoging toe te kennen. Dit mede omdat een verhoging niet zal worden gecompenseerd vanuit de overheid. Daarbij meent UWV met de loonsverhoging per 1 januari 2010 van 1,2% reeds een verhoging voor 2010 te hebben gerealiseerd. Deze verhoging is echter in de vorige cao afgesproken en vormt op de compensatie voor 2009. De bonden vinden dat de inzet van de medewerkers van UWV gedurende het afgelopen jaar en de toenemende werkdruk gewaardeerd moeten worden. Het ontbreken van ten minste koopkrachtcompensatie in combinatie met een aantal verslechteringsvoorstellen vanuit UWV zijn onacceptabel.

Verslechteringen
UWV heeft aangegeven dat een loonsverhoging of een compensatie van de koopkracht niet bespreekbaar is. Voor Abvakabo FNV is dit reden om het overleg met UWV stop te zetten. UWV heeft echter ook aangegeven te willen nadenken over het laten vallen van de voorstellen die tot verslechteringen zouden leiden. Voor CNV Dienstenbond zijn dit de afspraken over het kapitaliseren van een aantal verlofregelingen, de pensioenpremie tussen 63 en 65 jaar een de herallocatie van de pensioenen. Voor de exacte voorstellen van UWV hierover verwijzen wij u naar de inzetbrief van UWV.

UWV wilde hier verder over nadenken waardoor het overleg is opgeschort. Tijdens het overleg op maandag 29 maart heeft UWV toegezegd de concrete voorstellen uit de voorstellenbrief nu niet te zullen bespreken. Voorstel is om op de onderwerpen pensioen en duurzame inzetbaarheid studies te verrichten. Zonder daarbij uiteraard op uitkomsten te sturen. De resultaten van deze studies zullen dan bij de volgende cao-onderhandelingen terug komen. Dit betekent dat de verslechteringen nu van tafel zijn.

Koers CNV Dienstenbond
CNV Dienstenbond heeft aangegeven op zich blij te zijn dat de verslechteringen van tafel zijn. Maar het niet bieden van ten minste koopkrachtbehoud blijft een struikelblok. En daarbij liggen er nog een aantal voorstellen van onze zijde ter bespreking. Voor CNV Dienstenbond is úw mening toonaangevend. Wij stellen u daarom een aantal scenario's voor. CNV Dienstenbond vraagt u uit te spreken voor een van de scenario's.

Er zijn vier scenario's waar wij uw mening over willen horen:

Scenario 1: Wij gaan praten over een cao zonder loonsverhoging en zonder verdere zaken af te spreken. In feite dus een ongewijzigde verlenging van de huidige cao.

Scenario 2: Wij gaan praten over een cao zonder loonsverhoging, maar willen wel alle zaken uit onze voorstellenbrieven afspreken die weinig geld kosten: Het Nieuwe Werken, Levensfasebewust personeelsbeleid, Mobiliteitsbeleid, faciliteiten voor Mantelzorgers, instroom van jong gehandicapten (Wajongeren), afspraken rondom de cao CWI enz. Verslechteringvoorstellen van de werkgever op het terrein van pensioenen en kapitalisering blijven dan wel van tafel.

Scenario 3: Wij proberen een alternatief voor de loonsverhoging af te spreken. Bijvoorbeeld door een aantal extra vakantiedagen af te spreken. Deze vakantiedagen kunnen dan door iedereen (dus ook senioren) worden uitbetaald. Medewerkers die dit willen kunnen deze vakantiedagen uiteraard ook opnemen in vrije tijd. Daarnaast proberen wij ook afspraken te maken over voorstellen uit onze brief die ook geld kosten.

Scenario 4 U vindt dat er meer druk op UWV moet worden uitgeoefend om toch met een loonsverhoging te komen. U bent bereid hiervoor in actie te komen. U vindt dat er geen cao moet worden afgesproken zonder loonsverhoging.

Vul het bijgaande formulier in en stuur deze vóór 13 april 2010 naar ons terug. Op basis van de reactie zal CNV Dienstenbond met de kaderleden binnen UWV de verdere koers uitzetten. Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info? Neemt u dan contact op met uw bestuurder Debbie Ritsma via telefoonnummer 035-6460580 of per email d.ritsma@remove-this.cnvdibo.nl