Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Samen met ruim 75.000 fietsers vestigt Huizinga wereldrecord Heel Nederland Fietst

31-03-2010

Op 2581 locaties in Nederland stapten vandaag meer dan 75.000 mensen tegelijkertijd op de fiets voor de wereldrecordpoging Heel Nederland Fietst. De actie is onderdeel van de campagne Heel Nederland Fietst, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond om het fietsen in Nederland te stimuleren.

Minister Tineke Huizinga van VROM ging voorop in de stoet vanuit het Olympisch Stadion: "Nederland is een echt fietsland. We staan er wereldwijd om bekend. We willen dat dat zo blijft. Daarom stimuleren we dat kinderen fietsend naar school gaan, mensen de fiets pakken naar hun werk en ouderen langer blijven fietsen. Behalve leuk en gezond is het ook nog goed voor het milieu en de bereikbaarheid."

Onder luid gejuich van honderden kinderen ging minister Huizinga op kop, vergezeld door zangeres/presentatrice Angela Groothuizen en Hennie Kuiper, oud-Olympisch- en wereldkampioen wielrennen. Daarachter volgde een lang lint van fietsers met ook oud-wielerkampioen Danny Nelissen, oud-topvolleyballer Bas van de Goor en nog eens ruim vijfhonderd kinderen en volwassenen. Gezamenlijk maakten zij een tocht van een half uur over het fonkelnieuwe fietspad door het Amsterdamse bos. Dankzij het enthousiasme van meer dan 75.000 fietsers is de wereldrecordpoging geslaagd: nog niet eerder waren zoveel Nederlanders tegelijkertijd op de fiets in het kader van een campagne. Aangezien er nog niet eerder een wereldrecordpoging is geweest voor dit doel, zijn NISB en Fietsersbond sinds 31 maart samen officieus recordhouder.

Fietsen loont

Tineke Huizinga prijst zowel als staatssecretaris van Verkeer en nu als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu de fiets: "In een mooi en duurzaam Nederland gaan we zorgvuldig om met onze omgeving. Vaker fietsen in plaats van autorijden past daar helemaal in." Clémence Ross benadrukte namens de organisatie dat stimuleren van woon-werkfietsen loont: "Fietsers verzuimen minder dan niet-fietsers. Als het aantal werknemers dat regelmatig fietst met 1 procent toeneemt, scheelt dat al 27 miljoen euro in verzuimkosten." In heel Nederland waren bijzondere initiatieven onder de vlag van de recordpoging. Onder leiding van Michael Boogerd was er een wielerevenement op bedrijventerrein Heerenveen-Zuid. Martin Broek spoorde zoveel mogelijk Volkskrant-bloggers aan en de verslaggevers van het Noordhollands Dagblad gaven zelf het goede voorbeeld aan hun fietsende lezers. Gemeente Haarlem opende officieel het Fietsroutenetwerk Zuid Kennemerland. Niemand minder dan Henk Gemser gaf in Leeuwarden het startschot voor de 'Rondwegtour' van Toerfietsclub Frisia. En ruim 150 ambtenaren van onder andere de ministeries van VWS en VROM stapten in de lunchpauze op de fiets naar het Haagse Bos.

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.heelnederlandfietst.nl, met o.a. een maandkalender met heel veel fietsactiviteiten in Nederland.