Gemeente Borsele

Subsidie Vitaal Platteland

Doelstelling Vitaal Platteland Zeeland

Voor projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het platteland is Europese subsidie mogelijk. Deze subsidie wordt uitgekeerd via de provincie Zeeland. De doelstelling van deze Europese subsidie is:
âHet ontwikkelen van een aantrekkelijk en duurzaam platteland waarbij het accent ligt op het versterken van de leefbaarheid door het ontwikkelen en benutten van het economisch potentieel in het gebied en het versterken van de landschappelijke waarden.â

Het type projecten dat bij deze doelstelling past kan zeer divers zijn. Er is ruimte voor uiteenlopende initiatieven qua thematiek, omvang en partners.

Om een indruk te geven noemen we hier als voorbeeld diverse projecten die met genoemde Europese subsidie zijn of worden gerealiseerd in de gemeente Borsele:

- wandel- en landschapsnetwerk door de Zak van Zuid-Beveland
- vernieuwing dorpshuis Ovezande

- realisatie educatieve ruimte bezoekerscentrum Schaapskooi
- verbetering jachthaven Hoedekenskerke

- dichter(s) in het landschap

- verplaatsing en professionalisering melkschapenbedrijf

Voorwaarden

Een subsidieverzoek komt over het algemeen eerder in aanmerking voor toekenning als het voldoet aan de volgende criteria: vernieuwend, ontstaan door samenwerking (met andere partijen, andere sectoren), verband houdend met andere projecten in de regio en er moet draagvlak zijn binnen de regio.

Een andere voorwaarde die gesteld wordt is dat naast Europa ook een lokale of regionale overheid financieel bijdraagt aan het project.

Iedereen, zowel bedrijf als particulier of organisatie kan een project indienen gedurende de hele looptijd van de subsidieregeling (2007-2013). Uit de ingediende projecten wordt twee keer per jaar en selectie gemaakt van projecten die voor een bijdrage in aanmerking komen. Projecten moeten bij de provincie worden ingediend vóór 15 juli en vóór 1 december.

De gebiedsmakelaar van de gemeente Borsele kan u verder informeren over de mogelijkheden.

De gebiedsmakelaar

De taak van de gebiedsmakelaar is het stimuleren, coördineren en promoten van plattelandsontwikkeling, met als resultaat het tot stand brengen van geïntegreerde projecten. De gebiedsmakelaar pleegt overleg met de indieners van ideeën en projecten, het werkveld, de themagroepen, de organisaties en de provincie en hoort de consultatiegroep. De consultatiegroep formuleert en toetst het beleid op het vlak van plattelandsontwikkeling.

De gebiedsmakelaar, Mariska van Nieuwenhuijzen-van Heugten, is bereikbaar op telefoonnummer (0113) 23 84 65 of per e-mail mvn@borsele.nl (dinsdag / woensdag / donderdag). Meer informatie over Vitaal Platteland Zeeland is ook te vinden op de site van de provincie Zeeland: www.zeeland.nl.