MKB-Nederland

Huurrecht moet winkeliers beschermen

31 maart 2010
Huurrecht moet winkeliers beschermen

Het huidige huurrecht heeft als doel huurders van middenstandspanden (winkel, horeca, etc.) te beschermen en moet daarom voorlopig niet op de schop. MKB-Nederland wil voorzichtig omgaan met de conclusies uit het onderzoek dat Vastgoedbedrijf Corio vandaag heeft gepresenteerd. De kleine winkelier zou uit het straatbeeld verdwijnen doordat zij te gemakkelijk haar huurcontract kan doorverkopen. Wijziging van het huurrecht zou daarom volgens het vastgoedbedrijf noodzakelijk zijn.

MKB-Nederland onderkent het probleem dat veel kleine zelfstandige ondernemers uit de winkelstraten op A-locaties verdwijnen. Maar het huidige huurrecht is juist ontworpen om deze kleine winkeliers te beschermen, stelt MKB-Nederland. Bedrijven die te maken hebben met langlopende huurcontracten voor hun bedrijfsruimte, kunnen het contract dan tussentijds overdragen aan een opvolger. Dit heet ook wel `indeplaatsstelling'. Lees meer over indeplaatsstelling.

Als blijkt dat hierdoor veel kleine winkeliers zich door grote filialen laten uitkopen, dan is dat een probleem dat onderzocht moet worden, vindt MKB-Nederland. Dit onderzoek moet gefocust zijn op de vraag waarom grote filialen wel overleven op A-locaties en de kleine winkelier niet. MKB-Nederland denkt net als Detailhandel Nederland dat te hoge huurprijzen een rol zouden kunnen spelen.

Download de praktijkinfo huurrecht.

Zie het origineel