Gerechtelijke organisatie

Gert Vrieze stopt als president rechtbank Zutphen

Zutphen, 31 maart 2010 - De heer mr. G. (Gert) Vrieze (61) legt zijn functie als president van de rechtbank Zutphen met ingang van 1 juli 2010 neer. Dat maakte hij vandaag, 31 maart 2010, bekend in de organisatie. Hij blijft als rechter werkzaam bij de rechtbank Zutphen en is verder beschikbaar voor diverse landelijke juridische projecten. Daarnaast is hij gevraagd om zich op landelijk niveau bezig te houden met integriteit en de samenwerking met het buitenland. De Raad voor de rechtspraak informeert ons volgende week over de wijze van invulling van de vacature die door het vertrek van Gert Vrieze ontstaat.

Al langere tijd speelde Gert Vrieze met de gedachte zijn functie als president neer te leggen. Na inmiddels 17 jaar presidentschap in Leeuwarden en Zutphen wil hij ruim baan maken voor een nieuwe generatie: als promotor van mobiliteit wil hij het goede voorbeeld geven. De discussie over de gerechtelijke kaart weerhield hem ervan om dit eerder te doen. Nu het voortbestaan van de rechtbank Zutphen is gewaarborgd, heeft hij besloten het voorzitterschap van het gerechtsbestuur over te dragen aan een opvolger.

Loopbaan
Gert Vrieze, geboren te Zwolle, is na zijn studie rechten en economie aan de VU te Amsterdam in 1972 als Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding (Raio) in Leeuwarden begonnen. Hij doorliep alle stadia van het ârechterschapâ. Hij was gerechtsauditeur, rechter-plaatsvervanger en rechter-commissaris in de rechtbank Arnhem en daarna als rechter aan het Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen verbonden. Terug in Nederland werd hij vice-president bij de rechtbank Groningen en vanaf
1 juli 1993 president van de rechtbank Leeuwarden. Op 12 december 2000 werd hij benoemd tot president van de rechtbank Zutphen.

Gezichtsbepalend
Als rechter en president is hij jarenlang één van de gezichtsbepalende personen van de rechtspraak in Nederland geweest. Naast zijn hoofdtaken, rechter en voorzitter van het gerechtsbestuur, hield hij zich bezig met diverse ontwikkelingen van de Rechtspraak in Nederland en internationaal. In Nederland verzorgde hij bijvoorbeeld civielrechtelijke opleidingen voor rechters en secretarissen, in binnen- en buitenland trad hij op als docent in cursussen beroepsethiek en verder publiceerde hij columns en artikelen in vaktijdschriften. Hij stond aan de wieg van de veel geraadpleegde website Rechtspraak.nl. Internationaal was hij een afgevaardigde van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) in de Internationale Federatie van Rechtersverenigingen (IAJ/UIM), waar hij in 2004 tot vice-president werd verkozen. Een deel van deze activiteiten zet hij in de toekomst voort.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 31 maart 2010 Naar boven