Provincie Flevoland

Flevolandse jeugdzorg op goede weg

Publicatiedatum: 31 maart 2010

Dankzij extra geld van Rijk en provincie is de Flevolandse jeugdzorg op de goede weg. In twee jaar (2008-2009) zijn de wachtlijsten verdwenen. In dezelfde tijd kon er meer zorg op maat worden geleverd en liep de duur van de zorgverlening terug.

Dat staat in de uitgave van de provincie Flevoland `Sneller en Beter, Jeugdzorg in Flevoland in 2008-2009'. Beschreven wordt de uitvoering van de prestatieafspraken die Rijk en provincie met elkaar hebben gemaakt over de inzet van extra geld. Deze extra middelen werden ingezet om de wachtlijsten en de verwachte groei van de vraag op te vangen. Het Rijk kende voor de twee jaar EUR 4,2 miljoen toe; de provincie legde daar uit eigen kas in 2009 EUR 3,8 miljoen bij. Met een aantal van 6.114 gebruikers zou de wachtlijst verdwijnen. Uiteindelijk kwam het aantal gebruikers met 6.297 zelfs hoger uit dan afgesproken.

Groei

In 2009 groeide het aantal gebruikers van jeugdzorg zelfs sneller dan de uitgaven. Dit was mogelijk door verschillende, samenhangende maatregelen. De provincie betrok de partners in de jeugdzorg bij de voorbereiding en uitvoering van de maatregelen. Zo ontstond het actieplan `Sneller en Beter'. De brochure besluit met de constatering dat de wachtlijsten zijn weggewerkt door de grote betrokkenheid en het doelgericht werken van alle partijen. Voor elk kind op de wachtlijst werd een oplossing gevonden. Tegelijkertijd bleek het wegwerken van de wachtlijst de aanzet te zijn voor nieuwe initiatieven waardoor de jeugdzorg blijvend sneller en beter kan werken.