Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Antwoorden op de vragen van het lid Verdonk van uw Kamer inzake het feit dat

steeds meer Nederlandse studenten over de grens gaan studeren. (Ingezonden 12 maart 2010 met kenmerk 2010Z04560)

Vraag 1:
Bent u bekend met het feit dat steeds meer Nederlandse studenten over de grens gaan studeren?

Antwoord:
Ja.

Vraag 2:
Bent u bekend met het feit dat Nederlandse studenten die in het buitenland gaan studeren vaak maanden moeten wachten op hun beslissing van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)?

Antwoord:
Een Nederlandse ho-student kan zijn studiefinanciering meenemen voor opleidingen in de gehele wereld. Om voor Nederlandse studiefinanciering in het buitenland (meeneembare studiefinanciering) in aanmerking te komen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een ervan is dat de buitenlandse opleiding die de student wil volgen van voldoende niveau en kwaliteit moet zijn. Het diploma dat de student aan het einde van de opleiding in het buitenland behaalt moet ten minste hetzelfde niveau hebben als een diploma in het Nederlands hoger onderwijs. Om vooraf te controleren of dit het geval is schakelt DUO de Netherlands University Foundation For International Cooperation (Nuffic) in. Het is niet doelmatig om de Nuffic een lijst met alle mogelijke opleidingen in de gehele wereld op te laten stellen. Wel is er een lijst met veel aangevraagde (goedgekeurde) opleidingen. Aanvragen voor meeneembare studiefinanciering voor deze opleidingen kunnen snel behandeld worden. Aanvragen voor opleidingen die niet eerder zijn beoordeeld, hebben een langere aanvraagtijd nodig, aangezien informatie uit het buitenland verkregen moet worden. Daarbij is de Nuffic afhankelijk van de reactiesnelheid van de buitenlandse instelling. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

Zie verder het antwoord op vraag 6.

Vraag 3:
Bent u bekend met het feit dat deze studenten door de bureaucratie bij DUO niet op tijd over financiële middelen kunnen beschikken?

Pagina 1 van 3





Antwoord:
DUO en Nuffic doen hun uiterste best om alle aanvragen voor meeneembare studiefinanciering snel en adequaat te beoordelen en af te handelen. Indien een student tijdig de aanvraag indient kan hij of zij op tijd over de toegekende financiële middelen beschikken. Helaas kan het in individuele gevallen voorkomen dat een student wat langer op zijn studiefinanciering moet wachten.

Vraag 4:
Bent u bekend met het feit dat hierdoor talentvolle Nederlandse studenten afhaken?

Antwoord:
Ik vind het belangrijk dat Nederlandse studenten een diploma behalen dat van voldoende kwaliteit is. Het is ook de verantwoordelijkheid van de student zelf om de aanvraag voor meeneembare studiefinanciering tijdig en volledig in te dienen. Ik hoop dat talentvolle studenten begrijpen dat het ook voor hen belangrijk is dat de opleiding die zij gekozen hebben, van voldoende kwaliteit is. Het proces van toetsing moet zorgvuldig gebeuren en kost meer tijd dan de afhandeling van een aanvraag voor studiefinanciering voor een opleiding aan een Nederlandse instelling. De processen van DUO zijn zo ingericht dat studenten zo min mogelijk hinder ondervinden zonder dat op de kwaliteit van de beslissing wordt ingeboet. Een student krijgt na het indienen van een aanvraag omstudiefinanciering een ontvangstbevestiging. Mocht de aanvraag langer duren dan de termijn van 8 weken, dan krijgt de student hierover ook bericht. Het is mij niet bekend dat studenten afhaken door de lange behandeltijd van een aanvraag om meeneembare studiefinanciering.

Vraag 5:
Bent u bereid om er voor te zorgen dat Nederlandse studenten geen hinder meer ondervinden bij het studeren in het buitenland?

Antwoord:
Zie antwoord op vraag 4

Vraag 6:
Bent u bereid een maximumtermijn voor beslissingen op te leggen aan DUO?

Antwoord:

Pagina 2 van 3




De Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) geeft al een maximumtermijn aan,

waaraan ook DUO zich te houden heeft. De AWB stelt dat een primaire aanvraag in principe binnen 8 weken moet zijn afgehandeld (art. 4.13 AWB). DUO doet zijn uiterste best om een aanvraag voor meeneembare studiefinanciering binnen deze termijn te behandelen en in verreweg de meeste gevallen lukt dat ook. In 2009 bedroeg de gemiddelde behandeltijd van een aanvraag voor meeneembare studiefinanciering iets minder dan 6 weken.
Echter, er zijn verschillende situaties waarin de termijn van 8 weken niet bindend is. Deze termijn wordt ingevolge art. 4.15 AWB verlengd op het moment dat de DUO de aanvrager verzoekt om nadere informatie. Dit kan extra tijd kosten, vooral als deze informatie moet worden verkregen van buitenlandse organisaties. Ook is het mogelijk om in zeer bijzondere gevallen de termijn van 8 weken te overschrijden, maar dan rust op het uitvoerende orgaan de verplichting dit aan de aanvrager te melden.

Pagina 3 van 3