Ministerie van Defensie

Evacuaties vanaf wadden- en booreiland

31 maart 2010, 16.24 uur

Een AB-412 helikopter van het Defensie Helikopter Commando is vanmiddag en vannacht ingezet om patiënten vanaf Terschelling naar het vasteland te vervoeren. De patiënten, van wie er 1 kampte met hartproblemen, zijn overgebracht naar Medisch Centrum Leeuwarden.

Dinsdagmiddag werd ook een helikopter van het type Lynx ingezet voor een medische evacuatie vanaf een platform in de Noordzee. Ongeveer 225 kilometer ten noordwesten van Den Helder had een medewerker van het platform Ensco-100 hartproblemen. De melding kwam via het Kustwachtcentrum bij de Lynx-bemanning binnen, die de patiënt naar Medisch Centrum Leeuwarden vlogen.

Defensie heeft 2 helikoptertypes voor search and rescue taken. Vliegbasis Leeuwarden herbergt de AB-412 en Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder de Lynx.

Meest ingezet

Een van de Nederlandse Lynx-helikopters, met registratienummer 274, maakte de afgelopen 6 maanden 368,8 vlieguren. Daarmee werd het de meest ingezette Lynx van een internationaal materieellogistiek samenwerkingsverband van 9 landen die de Lynx-helikopter gebruiken.