MKB-Nederland

Streef naar een plek in de top 5 kenniseconomieën

30 maart 2010
Streef naar een plek in de top 5 kenniseconomieën

'We moeten blijven investeren in kennis en innovatie, vooral niet bezuinigen'. Dat stelde de werkgroep Kennisinvesteringsagenda (KIA) van het Innovatieplatform deze week bij de presentatie van de KIA foto. Nederland is dit jaar op de innovatieranglijst gezakt van de achtste naar de tiende plek. MKB-Nederland en VNO-NCW streven naar een plek in de top 5. Investeren in innovatie is een investeren in economische groei.

Daarom moet Nederland zorgen voor een stabiel overheidsbeleid zonder bezuinigingen. Dit geeft bedrijven de zekerheid om te investeren in Research & Development. Ook moet excellentie meer gestimuleerd worden, bijvoorbeeld door een langjarige strategische onderzoeksagenda op te stellen. Niet alleen onze concurrentiepositie neemt hierdoor toe, maar ook onze aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven.

De werkgeversorganisaties stellen dat een efficiënte samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen hierbij van groot belang is. Zowel landelijk als regionaal. Door innovatieprogramma's te stroomlijnen en transparant te maken wordt geen geld verspild, zijn beoordelingscriteria gelijk en toetsbaar en vindt geen overlap in onderzoek plaats.