Plan Nederland

PERSBERICHT

Kinderrechtenalliantie naar de volgende fase voor overheidssubsidie

Amsterdam, 31 maart 2010 - De 'kinderrechtenalliantie', een samenwerkingsverband van zes organisaties die zich inzetten voor gelijke rechten voor meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden, is zeer verheugd over het positieve oordeel van het Rijk over haar subsidieaanvraag van 90 miljoen euro. De kinderrechtenalliantie, waarvoor Plan Nederland penvoerder is, heeft daarmee groen licht gekregen om haar voorstellen verder uit te werken. Het geld is bestemd voor activiteiten op het gebied van onderwijs, bescherming, media en sport met als doel het verbeteren van kansen voor meisjes en jonge vrouwen in vijftien ontwikkelingslanden. In het najaar (voor 1 november) komt er een definitief oordeel.

Directeur Tjipke Bergsma van Plan Nederland is enthousiast: "Deze goedkeuring betekent dat we heel veel meer kunnen doen voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen in 15 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ik beschouw de steun van de overheid ook als een erkenning van de kwaliteit van ons werk van de afgelopen jaren. We doen er veel aan om de positie van meisjes te helpen verbeteren, onder meer met onze campagne `Because I am a Girl'. Onderzoek heeft aangetoond dat meisjes hun eigen lot en dat van hun omgeving kunnen verbeteren als zij een kans krijgen. Daar maken wij ons sterk voor. Wanneer de toekenning van de subsidieaanvraag definitief wordt, komend najaar, kunnen we nog meer meisjes en jonge vrouwen die kans geven."

De kinderrechtenalliantie bestaat uit zes organisaties: Plan Nederland, ChildHelpline International, FreeVoice, Defence for Children/ECPAT, ICDI en Women Win. Zij dienden eind vorig jaar een aanvraag in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken / Ontwikkelingssamenwerking voor een bedrag van 90 miljoen, te besteden in de periode 2011 - 2015. Het geld komt uit het zogeheten medefinancieringsstelsel (MFS-II).

De aanvraag `Gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen', is een gezamenlijk programma waarin de bestrijding van armoede van meisjes en vrouwen en hun recht op volwaardige sociale, economische en politieke participatie centraal staan. De alliantie werkt al enkele jaren intensief samen aan verschillende projecten.


----------------------------------------- einde bericht -------------------------------------

Een samenvatting van de voorstellen van de kinderrechtenalliantie is op verzoek beschikbaar.

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan Nederland is lid van Plan International, een internationale, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie zonder politieke, godsdienstige of commerciële doelstellingen. Plan werkt al 70 jaar en in vaak moeilijke en complexe omstandigheden aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 48 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.





Noot voor de redactie,