Gemeente Alphen aan den Rijn

locatie Sandton Hotel Toor spilfunctie in stationsgebied

Nieuwbouw locatie Sandton Hotel Toor spilfunctie in stationsgebied

Winkels, parkeerplaatsen, hotelkamers, horeca en zorgwoningen. Het nieuwe complex, dat gebouwd wordt op de plaats van Sandton Hotel Toor, krijgt een spilfunctie in het vernieuwde stationsgebied. Met het ondertekenen van de realisatieovereenkomst is de eerste stap naar het nieuwe complex gezet.

Op 31 maart ondertekenen wethouder Hans Groen in t Wout, Rogier Braakman, eigenaar van Sandton Hotel Toor en Rogier Tromm van Argentum vastgoed een realisatieovereenkomst voor het nieuwe complex.

Het project voorziet in de bouw van een nieuw complex waarin het nieuwe en hoogwaardige Sandton Hotel Toor (115 kamers plus horecavoorzieningen en congresruimte) wordt ondergebracht. Daarnaast komen er in het gebouw 86 zorgwoningen, met bijbehorende zorg gerelateerde voorzieningen op de eerste verdieping die het hotel en de woningen zullen versterken.
Op de begane grond aan de kant van het Stationsplein, komen station gerelateerde voorzieningen, zoals een boekenwinkel, een bloemenwinkel, een kiosk, een kleinschalige supermarkt en kleinschalige horeca, met een totaal vloeroppervlak van 1.500 m2.

Onder en naast het gebouw worden in totaal 191 parkeerplaatsen gerealiseerd. Omdat het parkeren volledig op eigen terrein zal plaatsvinden, neemt de parkeerdruk in het omliggende gebied niet toe.

Aanwinst voor het stationsgebied
Het nieuwe complex is een aanwinst voor het stationsgebied en zal een spilfuntie krijgen. Het hotel, de horecavoorzieningen en winkels dragen bij aan de levendigheid van het stationsplein en maakt het voor bezoekers en reizigers een prettige plek om te vertoeven. De open en transparante architectuur van het winkelgebied op de begane grond, zorgt voor interactie tussen het openbaar gebied en de semi-openbare functies in het complex (hotel, horeca). Door ook woningen in het complex op te nemen, wordt de sociale controle en betrokkenheid bij de omgeving vergroot.

Wethouder Groen in t Wout: Met de bouw van dit nieuwe complex krijgen we een stationsgebied waar reizigers en bezoekers zich welkom voelen, waar zij graag komen. Door het voorgestelde programma van hotel-restaurant, woningen en commerciële voorzieningen is dit nieuwe complex een prachtige, eigentijdse aanvulling op het stationsgebied in Alphen aan den Rijn. Rogier Braakman vult de wethouder aan: Wij zijn enorm trots op deze ontwikkeling: met het nieuwe hotel kunnen we onze gasten weer een hotel bieden dat aan alle wensen van deze tijd voldoet. Sandton Hotel Toor moet een hotel worden waar de Alphenaren trots op kunnen zijn.

De gemeente en Argentum Vastgoed BV zijn sinds 2008 in gesprek over de (her)ontwikkeling van het Sandton hotel ( voorheen hotel Toor/Golden Tulip) in de Stationsomgeving. Argentum Vastgoed BV heeft het totaalplan voor het complex laten ontwerpen door architectenbureau ZZDP.

2010: start nieuwbouw
De planologische procedure om dit initiatief mogelijk te maken is in 2009 gestart.
Met betrekking tot de realisatie streven de partijen ernaar, nog dit jaar te starten met de nieuwbouw. Met het nu te nemen besluit hebben gemeente, Sandton Hotel Toor en Agentum Vastgoed overeenstemming bereikt over de grond van de gemeente. Sandton verwacht het nieuwe hotel Toor medio 2012 in gebruik te kunnen nemen. Momenteel is Sandton druk bezig met het zoeken naar een passende oplossing om gedurende de bouw, weliswaar in een afgeslankte vorm, toch passende faciliteiten aan haar gasten te kunnen aanbieden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen