D66

woensdag 31 maart 2010

Barroso moet kindermisbruik kerk bespreken op top religieuze leiders

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, moet tijdens de komende jaarlijkse bijeenkomst met religieuze leiders de recente gevallen van kindermisbruik in de katholieke kerk bespreken.

uit ivoren toren

Europarlementslid Sophie in t Veld heeft als voorzitter van het Platform Secularisme in de Politiek hierover een brief aan de Commissievoorzitter gestuurd. Tijdens vorige bijeenkomsten heeft de Europese Commissie netelige kwesties altijd zorgvuldig gemeden. Maar de vele klachten van kindermisbruik overal ter wereld door katholieke priesters kunnen niet onbesproken blijven. Voorzitter Barroso kan nu niet wegkijken, zegt in t Veld in een reactie.

Van Rompuy en Buzek

Dit jaar wordt in mei voor de zesde keer op initiatief van de Commissievoorzitter een bijeenkomst gehouden van hoofden van EU-instellingen met een twintigtal Europese vertegenwoordigers van christendom, jodendom en islam. Jerzy Buzek, de voorzitter van het Europees Parlement en Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zullen ook aanwezig zijn.