Woonbond


31-03-2010

Ouderen blijven langer in (eengezins)woning

Veel senioren willen liever niet verhuizen en ze willen langer zelfstandig blijven wonen. Dit heeft tot gevolg dat eengezinswoningen in toenemende mate bezet worden door ouderen die daar naar volle tevredenheid blijven wonen. Op de korte termijn kan dat aanleiding geven tot verminderde doorstroming en een zekere stagnatie op de woningmarkt.

Dat schrijft minister Eimert van Middelkoop van WWI bij de toezending van de publicatie Senioren op de Woningmarkt naar de Tweede Kamer. Deze studie is het resultaat van analyses op het WoonOnderzoek Nederland (WoON) van 2006 en de bijbehorende seniorenmodule WoON55+ uit 2008.

Naar verwachting van de onderzoekers lost het effect van stagnatie op iets langere termijn weer op. Want het verouderen van de babyboomgeneratie gaat gepaard met een hogere sterfte en meer verhuizingen naar zorgvoorzieningen, waardoor vanaf circa 2015 een groeiend aantal (eengezins)woningen vrij zal komen.

Door de vergrijzing zal in de toekomst in versterkte mate behoefte zijn aan nultredenwoningen. Uit eerder onderzoek bleek dat in de periode 2006 2015 ruim 400.000 nultredenwoningen (gemiddeld 45.000 per jaar) extra beschikbaar moeten komen voor ouderen en mensen met beperkingen. Deze opgave lijkt nog steeds realistisch. Wel moet het accent in de aanpak iets meer op de bestaande voorraad dan op de nieuwbouw komen te liggen.