Radboud Universiteit Nijmegen


Specialisatie loont!

Datum bericht: 31 maart 2010

Grote bedrijven, hun advocaten en andere deskundigen zijn vrijwel unaniem van mening dat voor bepaalde geschillen gespecialiseerde rechtspraak wenselijk of zelfs noodzakelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van Anita Böcker, Tetty Havinga, Alex Jettinghoff, Carla Klaassen en Laurens Bakker van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Ze onderzochten de ervaringen van grote ondernemingen met vijf specialistische rechtspraakvoorzieningen.

Specialisatie door concentratie
Bij de vijf onderzochte voorzieningen is er sprake van specialisatie door concentratie. De geïnterviewden waren vrijwel unaniem van mening dat een specialistische voorziening wenselijk of zelfs noodzakelijk is voor de geschillen waarmee de vijf onderzochte voorzieningen zich bezighouden.

Voor een inhoudelijk goede geschilafdoening zijn volgens de meeste respondenten en experts zowel juridische kennis als materiedeskundigheid gewenst. Daarbij werd opgemerkt dat de advocatuur die zich met dergelijke zaken bezighoudt eveneens gespecialiseerd is en de rechter hieraan gewaagd moet zijn. Het bij de rechtbanken gebruikelijke roulatiesysteem wordt gezien als belemmering; ingewerkte specialisten vertrekken en het stimuleert rechters niet om te investeren in specialisatie.
Vrijwel alle ondervraagden zijn van mening dat de vijf onderzochte specialistische voorzieningen kwalitatief goed zijn. Gebruikersonderzoek
Het onderzoek is een âgebruikersonderzoekâ naar de ervaringen van grote ondernemingen met de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam, de IE-kamer van de rechtbank Den Haag, de ânatte kamerâ van de rechtbank Rotterdam, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en het âmededingingsteamâ van de rechtbank Rotterdam. Â