Belgische Federale Overheid


* Rapport 2010 over de loonkloof tussen vrouwen en mannen

Rapport 2010 over de loonkloof tussen vrouwen en mannen

Datum: 31 maart 2010

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft voor de vierde keer haar jaarlijkse loonkloofrapport voorgesteld. De loonkloofcijfers van 2007 zijn vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar. Maar ten opzichte van 2004 en 2005 is er wel een duidelijke daling waarneembaar.

Het rapport bevat een aantal belangrijke vaststellingen:
* Gemiddeld verdient een vrouwelijke werknemer per uur 11 % minder dan een mannelijke werknemer. Omdat vrouwen vaker deeltijds werken loopt dat verschil op jaarbasis op tot 24 %.
* De daling in de loonkloof op basis van uurlonen, wordt niet weerspiegeld in meer gelijke jaarlonen.

* De loonkloof is merkelijk groter in de privésector. Vrouwelijke bedienden verdienen per uur gemiddeld 26 % minder dan mannelijke bedienden. Bij arbeiders bedraagt het verschil 18 %. Op jaarbasis bedraagt de loonkloof in de privésector 37 %, zowel voor arbeiders als voor bedienden.

* De loonkloof wordt in feite nog vergroot door de extralegale voordelen. Vrouwen hebben minder kans op deze voordelen en ontvangen kleinere bedragen.

Het rapport is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie en het Federaal Planbureau. De gegevensverwerking gebeurde door de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.

Download het Loonkloofrapport 2010 op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. (pdf, 91 p. - 1,4 MB)

Lees het officiële persbericht op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. (pdf, 3 p. - 147 kB)

Meer informatie over de 'Enquête naar de structuur en de verdeling van de lonen (SES)' vindt u op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie.
Zie het origineel