Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen sluit succesvol IBA-project in buitengebied af

In mei 2009 werd de eerste IBA in Achtkarspelen geplaatst, nu zit nummer 354 in de grond. Met het nemen van een monster uit de IBA van de familie Van der Bij aan Egypte in Twijzel sloot scheidend wethouder Pieter van der Veen woensdagmiddag 31 maart het gemeentelijke IBA-project officieel af.

Van der Veen wees op de lange, intensieve periode van voorbereiding en toonde zich erg verheugd over het resultaat van het project, waar zoveel inwoners belangstelling hebben getoond voor deelname. Met de percelen die op de riolering zijn aangesloten lozen, door tussenkomst van de gemeente, nu 530 van de ca. 880 percelen (ruim 60%) in het buitengebied gezuiverd huishoudelijk afvalwater.

Van der Veen prees ook de prima samenwerking tussen eigenaren enerzijds en de medewerkers van de aannemer Witteveen uit Surhuisterveen, de begeleiding door Broos Water uit Dronten en de medewerkers van de afdelingen Beheer en Ruimte van de gemeente Achtkarspelen.

Bij alle geplaatste IBAâs volgt nu een bemonsteringsronde van het gezuiverde afvalwater; de resultaten ervan worden in een laboratorium onderzocht. Bij afwijkingen van de aan dit systeem gestelde, hoge, eisen wordt de oorzaak ervan opgespoord en worden maatregelen getroffen om de werking te optimaliseren.