Gemeente Heerenveen

beste soc...

---


---

Heerenveen beste sociale dienst van Friesland

Gemeente Heerenveen staat op de achtste plaats in de lijst van de best presterende sociale diensten 2009 van middelgrote gemeenten in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van het economisch onderzoek- en adviesbureau Ape.

Op het gebied van de Wet werk en bijstand (Wwb) zijn alle onderzoeken verzameld. Heerenveen staat als enige Friese gemeente in de top 10.
Knappe prestatie
Het onderzoek toont de metingen van de in- en uitstroom van mensen die recht hebben op een uitkering. Voor de gemeente Heerenveen geldt een minimale stijging van 1% van het Wwb bestand. Dit is een knappe prestatie, omdat de stijging van de werkloosheid in Friesland, in vergelijking met andere provincies, relatief hoog is.
Succesvolle maatregelen
De minimale stijging van het Wwb bestand komt vooral door de succesvolle maatregelen die de gemeente treft om haar inwoners te begeleiden naar werk. Wethouder Buwalda legt de maatregelen uit. 'De re-integratietrajecten worden hoofdzakelijk door klantmanagers van de gemeente uitgevoerd. Hierdoor is er direct toezicht op het verloop van de re-integratie. Daarnaast wordt er bij aanvraag van een uitkering eerst gekeken of iemand direct aan het werk kan. De klantmanager bekijkt of er een match gemaakt kan worden met een bedrijf die werkplekken beschikbaar stelt. De werkzoekende krijgt dan een arbeidsovereenkomst aangeboden. Wanneer iemand niet meteen aan het werk kan, komt diegene in een re-integratietraject, zoals het participatiebedrijf De Wurkstiper van de gemeente. Om de juiste ervaring op te doen, kan via De Wurkstiper een leerwerktraject worden gevolgd. Naast leerwerkplekken zorgt De Wurkstiper ook voor participatiebanen en regulier werk, wat leidt tot duurzame uitstroming op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt er gewerkt aan de oprichting van het werkplein samen met de gemeente Skarsterlân en het UWV WERKbedrijf. De intensieve samenwerking zal in de toekomst ook gaan bijdragen aan een snellere uitstroom naar werk'.
Nog meer goed nieuws
Stichting Vraagwijzer Nederland heeft voor de tweede keer een top 100 van de Wmo-loketten in Nederland voor 2010 georganiseerd. Op 17 maart jl. werd de uitslag bekend gemaakt en de gemeente Heerenveen verdiende een 13e plaats. Hiermee is Heerenveen voor Friesland het hoogst scorende Wmo-loket met Sneek als tweede op de 24e plaats.

Werkstate, afdeling Wimo


---