Tijdwinst voor opdrachtgevers en flexmedewerkers Manpower

Diemen, 30 maart 2010 - Manpower voert, in samenwerking met Nedap, dit jaar digitale urenregistratie in: PEP heet het systeem. Voordeel voor de flexwerkers: geen urenbriefjes meer invullen, niet meer wachten op een paraaf door de werkgever. Voordeel voor de opdrachtgever: beter en breder overzicht, zelf bepalen wanneer aan de urenregistratie wordt gewerkt, managementinformatie over de inzet van flexmedewerkers op ieder gewenst moment. Voordeel voor iedereen: besparing op papiergebruik.

Manpower staat voor eigentijds werken. Ook waar het de technologische afhandeling van de inhuur van flexmedewerkers betreft. Het door Nedap ontwikkelde innovatieve digitale urenregistratiesysteem werkt tijds- en daardoor kostenbesparend voor de opdrachtgevers. Voor de flexmedewerkers levert het vooral gebruiksgemak op. Zowel kandidaten als opdrachtgevers kunnen met PEP overal en altijd, in een beveiligde internetomgeving, uren registreren, controleren en fiatteren.

Eind van het jaar wil Manpower PEP geïmplementeerd hebben. Ter voorbereiding van dit proces begint de uitzendorganisatie in april met de benodigde interne trainingen.

Maatwerk Afhankelijk van de opdrachtgever kan er hardware of software worden ingezet om de uren van de flexmedewerker te registreren. Bij een keuze voor hardware krijgt iedere flexmedewerker een eigen pas waarmee bij een reader kan worden in- en uitgeklokt. Een keuze voor software betekent dat flexmedewerkers voortaan inloggen op de PEP-website en daar zelf hun uren rechtstreeks in de applicatie invoeren. Overigens kan bij beide opties tot op kostenplaatsniveau geregistreerd worden.

Nedap Manpower gaat voor zijn nieuwe digitale dienstverlening samenwerken met Nedap. Nedap heeft met PEP een registratieplatform ontwikkeld specifiek ten behoeve van de flexbranche. PEP kwam als beste uit de bus, onder andere omdat het onafhankelijk is en voor de opdrachtgever het meest gebruiksvriendelijk.

Over Manpower Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Jilko Andringa. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op http://www.manpower.nl/.

Over Nedap Nedap kenmerkt zich door een op ontwikkeling en ondernemerschap gerichte open, innovatieve en creatieve cultuur. Het lange termijn beleid van Nedap is gericht op het creëren van een duurzame meerwaarde voor klanten, medewerkers en aandeelhouders. Dat wil zij bereiken door autonome groei van omzet en winst, waarbij diversificatie en vernieuwing, op basis van expertise die de onderneming heeft, een central rol spelen.

Nedap richt zich op het ontwikkelen en leveren van onderscheidende en duurzame * oplossingen voor automatisering en beheer van bedrijfsprocessen, waarbij herkenning van personen, dieren en goederen veelal een belangrijke rol speelt en * producten waarbij besturings- en vermogenselektronica een belangrijke rol spelen.

Nedap werd opgericht in 1929 en is sinds 1947 genoteerd aan de NYSE Euronext. Bezoek voor meer informatie over Nedap Pep onze website http://www.nedap-pep.nl/ of neem contact op met Guus Droppers via 0544-471696.