Provincie Gelderland


---


Arnhem, 23 maart 2010

Bezuinigingen, windenergie, grond, herdenking, biokolen en Dieren

Provinciale Staten vergaderen woensdag 31 maart

Vanaf 10.00 uur buigen Provinciale Staten zich over een afwisselende en boeiende agenda. Uiteraard wordt er gesproken over de bezuinigingen op basis van een voorstel van het college van Gedeputeerde Staten. Daarna komen windenergie, het Actieplan grond, de herdenkingen in Wageningen van de capitulatie en 4/5 mei aan de orde. Als laatste punten staan een subsidie van 1 miljoen voor een drooginstallatie van biomassa en een voorbereidingskrediet van ruim 17 miljoen voor de aanpassing en verbetering van de provinciale wegen door Dieren (Traverse Dieren) op de agenda. De vergadering duurt tot ongeveer 18.00 uur. De Statenvergadering is openbaar en ook te volgen via de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl/statenlive).

Bezuinigingen
Het eerste grote agendapunt gaat over de manier waarop de provinciale bezuinigingen van zeker 60 miljoen euro kunnen worden opgevangen. Provinciale Staten hebben van het college van Gedeputeerde Staten een Contourennotitie ontvangen waarin de richting wordt aangegeven hoe het college denkt een deel van de bezuinigingen te kunnen opvangen (heroverwegen van het takenpakket) en de provincie met een duidelijker takenpakket een scherper profiel voor de toekomst te geven. De discussie op 31 maart is een eerste stap. Tegelijkertijd zal PS zich buigen over de verdere procedure. Zij bespreken het voorstel van GS om eind april de tweede stap te bespreken en uiteindelijk op 30 juni over het definitieve voorstel een besluit te nemen. Op 10 november wordt in PS de begroting 2011 besproken. Pas dan is de echte doorwerking van de bezuinigingsoperatie zichtbaar.

Initiatiefvoorstel Windenergie
D66, VVD en SP hebben een initiatiefvoorstel ingediend over de inpassingsplannen voor windmolenparken. Het initiatiefvoorstel komt er op neer dat de drie partijen de Staten adviseren om ingediende verzoeken van derden om een inpassingsplan te maken voor windmolenparken, af te wijzen.

Actieplan Grond
Bij het Actieplan Grond gaat het er om of de door GS ingestelde aankooppauze van grond voor een aantal gebieden onder bepaalde voorwaarden kan worden opgeheven om op die manier de gebiedsprocessen zoals herinrichting, boerderijverplaatsing, natuurontwikkeling, e.d. door te kunnen laten gaan. Daartoe zou overtollige grond verkocht kunnen worden om op die manier extra geld in te kunnen zetten. Gedeputeerde Staten hebben daartoe een voorstel uitgewerkt.

Subsidies voor herdenkingen in Wageningen Provinciale Staten moeten een besluit nemen over het toekennen van 50.000 euro aan het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties Wageningen en 50.000 euro aan de Stichting Comité 4/5 mei Wageningen. De totale begroting voor beide activiteiten is geraamd op 910.000 euro. De subsidies passen niet binnen het terughoudende evenementenbeleid van de provincie. Het college maakt echter een uitzondering. Het evenement levert een hoogwaardige bijdrage aan de samenleving en het bewustzijn van vrede. Bovendien is het jaar 2010 een kroonjaar: 65 jaar na de bevrijding.

Maximaal 1 miljoen voor fabriek in Duiven Biomassa uit het landschap als bermgras, slootmaaisel, plantsoenafval e.d. kan in een nieuw op te richten fabriek in Duiven worden omgezet in 'biokolen'. Deze kunnen worden meegestookt in elektriciteitscentrales waardoor er minder CO2 reductie nodig is. Gedeputeerde Staten stellen de Staten voor om maximaal 1 miljoen euro subsidie te verlenen aan Topell Nederland BV. Deze bijdrage is bedoeld voor een drooginstallatie waardoor ook nattere biomassa kan worden verwerkt.

Aanvullend krediet van ruim 17 miljoen euro voor Traverse Dieren Twee provinciale wegen door Dieren (N348 en N786) moeten worden aangepast om de verkeershinder voor Dieren te minimaliseren en de doorstroming te bevorderen. Een en ander moet binnen het bestaande budget worden gerealiseerd. Voor de zomer moet de startnotitie MER zijn vastgesteld, onderzoek naar de alternatieven zijn afgerond en ook een informatie- en inspraakronde zijn doorlopen. GS vragen aan de Staten een aanvullend voorbereidingskrediet van ruim 17 miljoen euro.