Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Zuidoost start jongerencampagne `Wapen jezelf'

---

Amsterdam Zuidoost start jongerencampagne `Wapen jezelf'

26 maart 2010

Woensdag 31 maart a.s. om 18.00 uur zal stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet de jongerencampagne `Wapen jezelf' lanceren in het Informatiecentrum van het Stadsdeelkantoor (Anton de Komplein 150). Naar aanleiding van de reeks schietincidenten in Amsterdam Zuidoost heeft het stadsdeelbestuur besloten om met jongeren te communiceren via de door hen gebruikte kanalen als YouTube, Hyves en andere nieuwe media. Het stadsdeel heeft mediabureau Merge Media gevraagd een strategie te ontwikkelen. De uitwerking van deze strategie is voor en door jongeren in het stadsdeel waarbij het maatschappelijk middenveld is betrokken.

Woensdag 31 maart zal de website www.wapenjezelf.nl worden gelanceerd. Op deze website komen filmpjes, een petitie en verwijzing naar instanties. De filmpjes zullen ook via Bijlmerenzo, You Tube, Hyves, etc te vinden zijn. In de filmpjes wijzen bekende jongeren op de risico's van wapenbezit. Ze laten zien dat ze zonder wapen een goede positie in de maatschappij hebben bereikt.

Wapenjezelf
Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "Met deze campagne tegen wapenbezit maken we gebruik van nieuwe mediamiddelen. Dit omdat we overtuigd zijn dat we jongeren pas echt goed bereiken wanneer we middelen inzetten die ze zelf veelvuldig gebruiken. Door jonge (commerciële) ondernemers uit het stadsdeel de clips te laten maken en hierin lokale helden te laten figureren, zal het bereik van de boodschap alleen maar verder vergroten. Ook laat dit meteen zien dat Zuidoost werkelijk barst van het talent!"

Maatschappelijke status
De campagne spoort jongeren op om zichzelf te wapenen: te wapenen met kennis, vaardigheden of met de ontwikkeling van hun talenten. Merge Media: "Ontwikkeling van talent wordt hiermee een alternatief waardoor je als jongere kan groeien, een maatschappelijke status kan veroveren, net als in de perceptie van deze jongeren, een wapen dat kan. Het woord wapenen wordt dus bewust gebruikt. Jezelf wapenen met kennis en kansen is niet voor mietjes, maar voor mannen die soms tegen de stroom in moeten zwemmen."

Verwijzingen naar instanties
Op de website vinden jongeren alle instanties die betrokken zijn bij jongeren en hen een helpende hand kunnen bieden. Op deze pagina staat een kort verhaal over de specifieke instantie. Ieder artikel sluit af met vermelding van de contactgegevens en een link naar de site van de instantie.

Petitie
Het meest interactieve onderdeel van de website is de mogelijkheid een petitieformulier in te vullen. De websitebezoekers kunnen zich uitspreken tegen de schietincidenten en de petitie ondertekenen. Belangrijk is dan ook dat deze petitie sociaal verspreid kan worden via Hyves, Facebook, etc. Alle ondertekenaars van de petitie worden in een galeriepagina getoond. Dit kan door middel van een video die jongeren zelf kunnen maken en waarin zij vertellen waarom zij de petitie tekenen.

---