Persuitnodiging: Corio luidt de noodklok voor zelfstandig winkelier

30/03/2010 09:00

Corio N.V.

Corio, een van de grootste eigenaren van winkelvastgoed in Nederland, nodigt journalisten uit voor een persbijeenkomst op woensdag 31 maart om 13.00 uur in winkelcentrum Hoog Catharijne in de binnenstad van Utrecht.

Tijdens de persbijeenkomst zal John van Haaren, CEO van Corio Nederland, zijn bezorgdheid uitspreken over de toenemende eenvormigheid van de Nederlandse winkelgebieden. Uit een onderzoek dat Corio recent heeft laten uitvoeren naar het winkelaanbod in Nederland, blijkt dat de afname van het aantal zelfstandige winkeliers veel zorgwekkender is dan tot nu toe werd aangenomen. In de stad Utrecht is bijvoorbeeld in het belangrijkste winkelgebied nog minder dan 1% van de winkelruimte in gebruik bij een zelfstandige ondernemer. Over tien jaar zal de zelfstandige winkelier uit de belangrijkste winkelgebieden in Nederland zijn verdwenen als er niet wordt ingegrepen.

Volgens Corio is het in het belang van zowel consumenten, retailondernemers als de vastgoedsector dat er snel een einde komt aan deze tendens. De mogelijkheden om de zelfstandige winkeliers in de centra te houden zijn echter beperkt. Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder. Deze constructie was bedoeld ter bescherming van de zelfstandige winkelier die zijn zaak aan bijvoorbeeld zijn kinderen wilde doorgeven. Corio ziet het belang van deze regeling, maar verzet zich tegen het oneigenlijke gebruik vandaag de dag. In meer dan 95% van de gevallen van uitkoop is er geen sprake van een opvolgingssituatie, maar vindt verhandeling van het huurcontract plaats. Doordat winkeliers zich kunnen laten uitkopen is er nauwelijks grip op de samenstelling van het winkelaanbod. Alleen een aanpassing van de wet kan ervoor zorgen dat er weer voldoende afwisseling en balans komt tussen winkels die voor couleur locale zorgen en winkels die eigendom zijn van een keten. De wet zou daarmee tevens beter aansluiten op de situatie in de landen om ons heen. In veel Europese landen is de wetgeving die betrekking heeft op de verhuur van winkelvastgoed meer in lijn met de huidige economische realiteit.

Om het belang van 'couleur locale' voor de winkelcentra te onderstrepen zal John van Haaren tijdens de persbijeenkomst op symbolische wijze het eerste zelfstandige winkeltje van het vernieuwde Hoog Catharijne aanbieden aan de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen. De heer Wolfsen zal tevens het rapport Zelfstandig winkeliers in Nederland in ontvangst nemen.

Het programma is als volgt:

12.45u

Ontvangst in Hoog Catharijne, bij de roltrappen bij ingang Clarentuin aan de Vredenburgzijde

13.00u-13.30u

Persbijeenkomst


-Presentatie van de visie van Corio op het verdwijnen van de zelfstandig winkelier uit het straatbeeld door John van Haaren


-Burgemeester Wolfsen neemt 'het eerste kleine winkeltje van Hoog Catharijne' in ontvangst, samen met het rapport "Zelfstandige winkeliers in Nederland"


-Gelegenheid voor het stellen van vragen

13.30u

Einde persbijeenkomst

13.30-14.00u

Gelegenheid voor interviews





http://www.corio-eu.com

http://www.corio-eu.com