Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 087/EM
Datum: 30 maart 2010

Goede prestaties vervoerders

Meer treinen op tijd, minder uitval van bussen en meer reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer in het jaar 2009. Maar ook meer incidenten in de treinen. Dit blijkt uit het rapport 'kwartaal- en jaarcijfers openbaar vervoer in Fryslân'. Gedeputeerde Piet Adema is tevreden met de prestaties van de vervoerders Arriva, Connexxion en Qbuzz. "Een groot compliment aan hen, en ook erkenning voor ons werk als regisseur van het openbaar vervoer."

In 2009 maakten iets meer reizigers gebruik van het openbaar vervoer, reden meer treinen op tijd en vielen minder busritten uit dan het voorgaande jaar. Bij het regionale treinvervoer lag de rituitval juist wat hoger. Dat kwam vooral door sein- en wisselstoringen. Er zijn meer incidenten geregistreerd bij het treinvervoer (van 334 in 2008 naar 411 in 2009). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door groepen jongeren die voor overlast zorgen. Een andere reden van de toename is dat Arriva in 2009 intensiever heeft gecontroleerd op het hebben van een geldig vervoersbewijs. Hierdoor worden meer incidenten geregistreerd dan in 2008.

Klantmonitor
De goede prestaties van de vervoerders in 2009 vertalen zich ook in de landelijke klantenbarometer. Dit onderzoek wordt jaarlijks in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer gehouden. OV-reizigers zijn over het algemeen tevreden over hun bus of trein. Driekwart van de ondervraagden geeft als rapportcijfer een 7 of hoger. De waardering voor het Leeuwarder stadsvervoer is iets gedaald (7,5 in 2008 en 7,3 in 2009). Met een 8,5 is het busvervoer op de Waddeneilanden de winnaar van 2009. Het treinvervoer op de trajecten Harlingen - Leeuwarden en Stavoren - Leeuwarden scoort voor het derde jaar achtereen een hoger cijfer.

Cijfers vierde kwartaal 2009
In het vierde kwartaal van 2009 hebben in Fryslân wat minder reizigers gebruik gemaakt van bus en trein dan in het vierde kwartaal van 2008 (-3,1%). De treinen reden nog steeds erg punctueel: ruim 96% van de treinen is op tijd aangekomen en vertrokken. Door het winterweer vielen in de maand december 604 treinen uit (sneeuwval, bevriezing wissels). Er deden zich meer incidenten voor in het treinvervoer (113 tegen 78 in 2008). Dit zijn vooral incidenten met verbaal geweld of betalingsproblemen die gebeuren bij controles op het hebben van een geldig vervoersbewijs.

Kwartaal- en jaarcijfers
In de kwartaal- en jaarrapportages van de provincie Fryslân staan cijfers over het aantal reizigers in bus en trein, rituitval en punctualiteit. De kwartaalgegevens worden vergeleken met gegevens van het betreffende kwartaal in het voorgaande jaar om seizoensinvloeden te voorkomen. De rapportages zijn te vinden op de website www.fryslan.nl/ov.


---- --