Gemeente Andijk


Milieudienst werkt zorgvuldig

31-03-2010
In het Noord-Hollands Dagblad is recent een artikel verschenen waarin werd gemeld dat West-Friese ondernemers de milieudienst verwijten dat zij doorschieten in de manier waarop zij de milieuregels handhaven. Dit was aanleiding voor de Milieudienst Westfriesland om de LTO Noord afdeling West-Friesland (Arie Schouten), de West-Friese bedrijvengroep (Piet Dekker) en de aanjager van de ondernemers, Jan Harder uit Hoogkarspel, uit te nodigen voor een gesprek. In dit gesprek werd duidelijk dat daar waar in het artikel over "de milieudienst" werd gesproken, er andere milieuhandhavingsorganisaties werden bedoeld dan de Milieudienst. Tijdens het gesprek kon niet worden vastgesteld dat de Milieudienst z'n boekje te buiten is gegaan bij de handhaving.

De Milieudienst voert het handhavingsbeleid op het gebied van milieu uit dat door de aangesloten gemeenten (Andijk, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Wervershoof) is vastgesteld. Dit beleid is erop gericht dat ondernemers in geval van overtreding van milieuregels maatregelen nemen. Pas nadat er één of meer waarschuwingen zijn gegeven, kan het zover komen dat een dwangsom moet worden opgelegd.

Naast gemeenten zijn er meer instanties die handhaven, bijvoorbeeld de politie, de provincie, het Hoogheemraadschap, de Algemene Inspectie Dienst (AID). Een aantal van deze organisaties heeft als taak om bij constatering van overtredingen bij wijze van straf een boete op te leggen. Daarbij is geen sprake van een waarschuwing vooraf.

Een initiatiefgroep waarin Jan Harder, LTO en de West-Friese bedrijvengroep deelnemen, is bezig met een dossieronderzoek. Dit onderzoek moet uitwijzen in welke gevallen er sprake is van onterechte handhaving. Veel van de dossiers liggen buiten het gebied van de bij de Milieudienst aangesloten gemeenten. Kasper Gutter, voorzitter van de Milieudienst Westfriesland, stelt dat de Milieudienst een professionele organisatie is, die zorgvuldig werkt. De gemeenten die bij de Milieudienst zijn aangesloten, hebben in hun handhavingsbeleid vastgelegd dat er aan het opleggen van een dwangsom altijd een waarschuwing vooraf moet gaan. Daarbij wordt een redelijke termijn gesteld. De Milieudienst heeft de opdracht van de gemeenten om volgens dit beleid te werken. Uit de dossiers van de initiatiefgroep blijkt op dit moment niet dat de Milieudienst afwijkt van het beleid. Volgens Kasper Gutter heeft samenwerking van de gemeenten door oprichting van de Milieudienst ertoe geleid dat voor de milieuhandhaving kennis en kwaliteit zijn samengebracht. Hierdoor blijven de kosten van de handhaving voor de gemeenten binnen de perken.
Jan Harder benadrukt dat de initiatiefgroep er niet op uit is om de regels die worden gehandhaafd ter discussie te stellen; wel gaat het erom om de manier waarop gehandhaafd wordt onder de loep te nemen. Nadat het dossieronderzoek is afgerond, zal de initiatiefgroep met de handhavingsinstanties waarvan zij vindt dat deze onjuist handhaven in gesprek gaan.


Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |