Ingezonden persbericht


TLN en EVO: Plannen trucktol belachelijk en onacceptabel

Onderstaand de reactie van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en EVO op de plannen - zoals te lezen in de Telegraaf van vanmorgen - voor een invoering van tol voor trucks.

TLN en EVO: plannen trucktol belachelijk en onacceptabel EVO en TLN vinden het belachelijk dat er plannen gesmeed worden om een aparte tol voor vrachtauto's in te voeren. De organisaties gaan ervan uit dat er sprake is van een vervroegde 1 april grap. Het opnieuw extra belasten van ondernemers is in het licht van het economische herstel onbegrijpelijk. Daarmee wordt het paard achter de wagen gespannen.

De organisaties wijzen erop dat het vervoerend bedrijfsleven al meer dan een miljard euro aan belastingen betaalt voor het gebruik van de weg, terwijl daar nauwelijks extra infrastructuur voor terugkomt. Een extra heffing kan totaal niet aan de orde zijn.

Daarnaast zou een tol voor alleen trucks haaks staan op alle uitgangspunten van advies over Anders Betalen voor Mobiliteit van het Platform Nouwen en het wetsvoorstel dat eerder naar de Tweede Kamer is verzonden. Uitgangspunt daarbij is dat een ander systeem moeten leiden tot een betere doorstroming en minder milieuvervuiling. Een aparte trucktol draagt hieraan op geen enkele wijze bij, want dat belast slechts 2% van de weggebruikers die niet meer dan 6% van alle kilometers in Nederland rijden. Dit plan zou het vervoerend bedrijfsleven reduceren tot melkkoe.

Ten slotte zijn de organisaties bezorgd over het bericht dat mogelijk zwaar gekort zal worden op het wegnemen van verkeersknelpunten. Een goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor snel economisch herstel. Als de politiek het wegennet verder laat dichtslibben, knevelt het daarmee de bloedsomloop van onze samenleving. De combinatie van een heffing en minder investeringen in infrastructuur betekent dat het bedrijfsleven dubbel gepakt wordt.

Algemeen Voorzitter Alexander Sakkers van TLN en Algemeen directeur Dick van den Broek Humpreij van EVO willen opheldering van het kabinet.

drs. Wijnand van Zanten
Adviseur Public Affairs



Ingezonden persbericht