Ingezonden persbericht


Vrolijk Plantaardig Pasen

Een drieluik voor een Pasen zonder ei

Woensdag 31 maart 2010 - Het initiatief Plantaardig Maandag, dat eind vorig jaar gestart is met het promoten van meer plantaardig eten voor een betere wereld, zal vandaag een drieluik van berichten op de website presenteren om mensen te stimuleren Pasen lekker plantaardig te vieren. De berichten zullen handige tips bevatten voor een eivrij paasontbij en onder andere een recept voor 100% plantaardig paasbrood. Ook zal er informatie te vinden zijn over ei-vervangers.

Plantaardig Maandag is het Nederlandse initiatief voor het stimuleren van meer plantaardig eten ten goede van een betere wereld en ligt in lijn met gelijkaardige initiatieven als Meat Free Mondays en Donderdag Veggiedag (België).

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor één, of meerdere, plantaardige dag(en) per week. Een voeding met weinig of geen dierlijke producten draagt bij aan een betere gezondheid. Daarnaast is plantaardige voeding beter voor het milieu, voor de dieren en voor onze medemens.

Gezondheid

Plantaardige voeding levert een goede bijdrage aan onze gezondheid. Een gezonde plantaardige voeding met volop groenten en fruit, (volkoren) graanproducten, peulvruchten, noten en zaden vermindert de kans op diverse (welvaarts-)ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diverse soorten kankers, osteoporose (botontkalking), overgewicht en diabetes.

Milieu

Een dag per week plantaardig eten is een van de beste en makkelijkste dingen die je kunt doen voor het milieu. De dierindustrie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling en verzuring. Meer dan 18% van de totale mondiale hoeveelheid aan broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas) wordt veroorzaakt door de vee- en zuivelindustrie.

Dieren

In Nederland alleen al worden jaarlijks meer dan 450 miljoen dieren gedood voor de voeding. Voor het overgrote deel van de dieren betekent de dierindustrie een kort leven vol stress, angst en pijn. Ook voor biologisch vlees worden dieren opgesloten en doodgemaakt. Door meer plantaardig te eten, zorg je ervoor dat er minder dieren sterven. Mahatma Gandhi zei het al: 'De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.'

Medemens

De productie van dierlijk voedsel is uiterst inefficiënt: ongeveer een derde van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van graan en soja voor dieren. De huidige hoeveelheid grond geschikt voor landbouw is toereikend om miljarden mensen extra te voeden met graan en peulvruchten, mits we dit voedsel niet eerst aan onze veestapel voeren. Westerse multinationals verdrijven daarnaast met geweld de inheemse Zuid-Amerikaanse bevolking van hun land voor de teelt van gewassen als soja voor veevoer.