Ingezonden persbericht


Jones Lang LaSalle presenteert Global Market Perspective editie maart 2010

Update gevolgen economische crisis voor wereldwijde commerciële vastgoedmarkten

Amsterdam, 31 maart 2010 - In de maart-editie van Jones Lang LaSalle's Global Market Perspective worden de belangrijkste wereldwijde vastgoedtrends van dit moment toegelicht. De maart-editie gaat met name in op de verschillende posities die de economieën in Brazilië, Rusland, India en China (de zogenoemde BRIC-economieën) innemen in de vastgoedcyclus. Deze economieën groeien uit tot een factor van belang op de wereldwijde vastgoedmarkt. In de Global Market Perspective een uitgebreid artikel over de aanpak die zij hanteren in hun rol op de wereldwijde vastgoedmarkten.

Andere ontwikkelingen die in deze editie aan de orde komen zijn:
. Kapitaalmarkten vertonen voorzichtig herstel
. Kanteling in huurvoorwaarden op bepaalde kernmarkten zichtbaar
. Zakelijke kantoorgebruikers profiteren van marktvoorwaarden voor 'upgrading'
. Economisch herstel op meerdere fronten onderstreept de dynamiek van vastgoed
. Risico op prijsluchtbellen voor vastgoedbeleggingsobjecten

Naast de ontwikkelingen die vastgoedmarkten in 2010 vorm zullen geven, gaat de Global Market Perspective ook in op hoe vastgoedmarkten op de oplevende economieën reageren. Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland ligt toe: "We zien wereldwijd grote verschillen tussen vastgoedmarkten, waarbij de volwassen markten vooralsnog worden gekenmerkt door onzekerheid over het herstel. Toch is het sentiment op de belangrijkste vastgoedmarkten in de wereld duidelijk positiever dan een jaar geleden. De beleggingsmarkten verbeteren wereldwijd en er wordt een significante hoeveelheid kapitaal geïnvesteerd."

Jones Lang LaSalle registreert een wereldwijde toename in beleggingsactiviteit. Terwijl het merendeel van de beleggers zich richt op vastgoed van topkwaliteit, verleggen enkelen hun aandacht ook naar vastgoed en locaties van minder niveau. Langbroek zegt hierover: "Beleggers in sommige regio's nemen langzaamaan meer risico's. Zij worden hierdoor deels gedwongen door de schaarste aan beleggingsaanbod met een laag risicoprofiel. Zij richten zich op de meer 'value added' beleggingen die vanuit proactief management opbrengsten moeten leveren. Daarnaast beginnen ook de gebruikersmarkten tekenen van toegenomen activiteit te vertonen, niet alleen in de regio Azië-Pacific maar ook op diverse belangrijke markten in Europa en de Verenigde Staten. Toenemende economische groei in combinatie met zakelijke gebruikers die profiteren van de mogelijkheid om uit te breiden of te consolideren tegen aantrekkelijke voorwaarden, zal voor een verdere stimulans op de gebruikersmarkten zorgen. Kantoormarkten die enkele maanden geleden nog kampten met een sterke huurdaling zoals Londen en Sjanghai, kunnen in de loop van 2010 naar verwachting een groei van tophuren van 10% of hoger tegemoet zien."

Jones Lang LaSalle voorziet echter geen krachtig herstel voor de wereldwijde vastgoedmarkten. De sterk groeiende economieën van Brazilië, Rusland, India en China zorgen voor een grote vraag naar vastgoed in alle sectoren. Op de volwassen markten wordt het vertrouwen daarentegen nog steeds getemperd door de aanhoudende kredietcrisis, beperkte leenfaciliteiten en de biljoenen dollars aan vastgoedschulden waarmee de banken nog steeds zitten opgescheept.


- einde bericht -



Ingezonden persbericht