Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 80 93
Faxnummer
013 542 99 70

Raadsgriffie

Nummer
2010

Datum
31 maart 2010

Voorbereidingen werving nieuwe burgemeester

gemeente Tilburg van start

De voorbereidingen voor de werving van een nieuwe burgemeester voor de gemeente Tilburg zijn van start gegaan.

Een voorbereidingscommissie met vertegenwoordigers uit alle fracties van de gemeenteraad buigt zich over het opstellen van het gewenste profiel. Om inwoners te betrekken bij de profielschets heeft deze commissie besloten om de komende weken het burgerpanel te raadplegen. De mensen die deelnemen aan dit panel kunnen op basis van een vragenlijst aangeven aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Het Burgerpanel Tilburg is een vaste groep mensen die een aantal keer per jaar benaderd wordt met het verzoek om hun mening te geven over zaken die in Tilburg spelen. De panelleden worden via een e-mail uitgenodigd om op internet een vragenlijst in te vullen.

Aanmelden voor het burgerpanel kan via www.tilburg.nl

Procedure benoeming burgemeester
Tijdens de raadsvergadering van 19 april aanstaande wordt de vertrouwenscommissie benoemd en de verordening voor de vertrouwenscommissie vastgesteld. In deze verordening staat de taak en de werkwijze van de vertrouwenscommissie en wordt de geheimhouding geregeld.

Op 20 april wordt tijdens een buitengewone raadsvergadering de profielschets vastgesteld en aangeboden aan de commissaris van de Koningin Wim van de Donk. Op basis van de profielschets wordt de vacature opengesteld en kunnen kandidaten daarop solliciteren. De commissaris van de Koningin ontvangt de sollicitaties.

Na sluiting van de sollicitatietermijn verstrekt de commissaris aan de vertrouwenscommissie een opgave van de personen die hebben gesolliciteerd, en verschaft daarbij de relevante informatie over de kandidaten. Op basis van deze informatie bepaalt de vertrouwenscommissie welke kandidaten zij in de verdere procedure wil betrekken.

Na afronding van de sollicitatiegesprekken selecteert de vertrouwenscommissie de meest geschikte kandidaten en doet een voorstel aan de raad voor een aanbeveling inzake de benoeming. De aanbeveling omvat twee personen, tenzij de raad, om bijzondere, nadrukkelijk te motiveren, redenen, wil volstaan met een enkelvoudige aanbeveling. Tevens stelt de vertrouwenscommissie een rapport van bevindingen op ten behoeve van de raad.

Voor de beraadslagingen van de vertrouwenscommissie en de stukken waarover deze commissie beschikt, geldt gedurende het hele proces zeer nadrukkelijk de geheimhoudingsplicht. Ook ten aanzien van de beraadslagingen in de raad en de stukken die aan de raad worden overlegd, geldt expliciet de geheimhoudingsplicht. Alleen de naam van de persoon die als eerste op de aanbeveling van de raad staat wordt openbaar gemaakt.

Nadat de raad een besluit heeft genomen over de aanbeveling, doet de minister aan het kabinet een voordracht tot benoeming. De minister volgt in zijn voordracht in beginsel de aanbeveling van de raad, tenzij er zwaarwegende gronden zijn om daarvan af te wijken.



Gemeente Tilburg