Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

een verstandelijke beperking en een enqu ête onder zorgverleners
Mime-Version: 1.0

Den Haag, 31 maart 2010

Vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Jeugd en Gezin

over de begeleiding van ouders met een verstandelijke beperking en een enquête onder zorgverleners.


1. Heeft u kennis genomen van de 2-delige documentaire "Onmacht" ( NCRV Dokument, maandag 22 & 29 maart), over de begeleiding van ouders met een verstandelijke beperking?


2. Heeft u daarnaast kennis genomen van de Rondom 10 uitzending van zaterdag 27 maart over hetzelfde onderwerp?


3. Hoe beoordeelt u de uitkomst van de enquête die de NCRV onder 900 werkenden in de zorg heeft gehouden?


4. Spoort de uitkomst van de enquête in uw ogen met het rapport "Samenspel van Factoren" over het al dan niet kansrijk zijn van ouderschap voor mensen met een verstandelijke beperking?


5. Uit de enquête blijkt dat 96% van de hulpverleners bij bewezen onvermogen (door bijv. verslaving of verstandelijke beperking en OTS /uithuisplaatsing kind) tot verantwoord ouderschap pleit voor ontmoedigen van een volgende zwangerschap; in hoeverre is dat in het huidige beleid terug te vinden?


6. Wordt bijgehouden in hoeveel gevallen van uithuisplaatsing er sprake is van recidive en om het hoeveelste kind het dan gaat? Indien ja: wie beheert die gegevens? Indien nee: waarom niet?


7. Heeft U gezien dat in de NCRV enquête 62% van de ondervraagden aangeeft (onder omstandigheden) een voorstander te zijn van gedwongen anticonceptie?


8. Weet u dat dit percentage sterk overeenkomt met dezelfde eerder door Talpa (programma: Wat vindt Nederland) onder een niet specifieke beroepsgroep gestelde vraag, waaruit bleek dat 63% van de Nederlanders bij bewezen onverantwoord ouderschap gedwongen anticonceptie bespreekbaar vindt?


9. Wat is uw oordeel over deze cijfers, en kan dat oordeel leiden tot beleidswijziging? Zo ja: welke, zo nee: waarom niet?