Ingezonden persbericht


Spectaculaire vondsten in Panorama Mesdag

DEN HAAG, 31 maart 2010 - Bij het verwerken van de digitale beelden van het ruim 1600 m2 grote doek van Panorama Mesdag zijn recentelijk bijzondere details gevonden. De nieuwste techniek, die het mogelijk maakt tot op de verfkorrel in te zoomen, heeft ondertekeningen aan het licht gebracht die tot nog toe met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar waren. Eén van deze ondertekeningen, een man in een portiek van een huis, vertoont een dermate grote gelijkenis met een tekening van Vincent van Gogh (man met bezem, 1881), dat vrijwel vast staat dat Vincent van Gogh bij de haastige voltooiing van het panoramadoek als jonge helper nog even meegewerkt heeft.

Het is al jaren bekend dat Vincent van Gogh bij de opening van het panorama aanwezig was. De zinsnede in een brief aan zijn broer Theo, dat Mesdag's panorama maar één gebrek had, namelijk dat het geen gebreken had, komt in een ander daglicht te staan nu bijdragen van zijn hand overschilderd blijken. Onderzocht zal worden of zijn hand nog op andere plaatsen op het doek te herkennen is.

In april viert Panorama Mesdag het vijfjarig samenwerkingsverband met Amsterdam Auctioneers Glerum. Al vijf jaar lang beoordelen en taxeren experts van dit veilinghuis iedere eerste donderdag van de maand persoonlijke kunstschatten van bezoekers in Panorama Mesdag. Panorama Mesdag zet aanstaande donderdag met eigen verborgen schatten dit jubileum extra luister bij: bezoekers kunnen die dag de bijzondere ondertekeningen, die alleen met speciale technieken zichtbaar gemaakt kunnen worden, bekijken. En vanzelfsprekend ook hun eigendommen laten beoordelen en taxeren.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.



Ingezonden persbericht