Nederlandse automobilisten onderschatten autokosten


Alleen brandstofkosten bij iedereen bekend

DEN BOSCH, 20100331 -- Het merendeel van de Nederlandse automobilisten heeft geen reëel beeld van wat autorijden hen kost. De kosten worden onderschat doordat niet alle aspecten worden meegerekend. Dit blijkt uit een peiling onder bezoekers van de vandaag gelanceerde website Rijverder.nl.

Inzicht ontbreekt
Bezoekers van www.rijverder.nl is tijdens de testperiode gevraagd een schatting te maken van hun autokosten. Bij de vergelijking van die schatting met de resultaten van de Rijverder test, kwamen grote verschillen naar voren. Het merendeel van de respondenten schatte de kosten te laag in.

Focus op brandstofkosten
Zaken als garagebezoek, wasbeurten, pechhulp, boetes, parkeerkosten maar ook de afschrijving worden vaak over het hoofd gezien. In de meeste gevallen worden de autoverzekering en wegenbelasting wel meegerekend en alleen de kostenpost brandstof blijkt bij iedereen bekend. De reactie van een websitebezoeker illustreert de focus op brandstofkosten bij veel mensen:

"Er staat dat ik voor 100 euro ongeveer 217 kilometer kan rijden, maar met een volle tank rijd ik altijd wel 500 kilometer."

Meer kilometers voor hetzelfde geld
Autorijden kan goedkoper maar daarvoor is inzicht in alle kosten nodig. Dit is het idee achter Rijverder.nl. De website geeft automobilisten inzicht in hun autokosten. Na het invullen van de test krijg je een persoonlijk en compleet kostenplaatje te zien. Ook worden er tips gegeven over goedkoop tanken, een voordelige rijstijl, onderhoud en nog veel meer. Die tips helpen meer kilometers voor hetzelfde geld te rijden.

Vergelijken
De kosten worden gepresenteerd door het aantal kilometers te tonen dat men rijdt voor 100 euro. Zodra er voldoende geregistreerde gebruikers zijn, kan die score worden vergeleken met andere deelnemers. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel kilometer mensen met dezelfde auto rijden voor 100 euro of hoe mensen uit dezelfde woonplaats het doen.

"Autorijden wordt steeds duurder en veel mensen weten niet hoe ze op een simpele manier kosten kunnen besparen. Met deze website kunnen automobilisten zich op een toegankelijke en leuke manier informeren over hoe het goedkoper kan, zodat autorijden leuk blijft!", aldus de initiatiefnemers.