Denken als vrijheid. Kan filosofie tot vrijheid leiden? - Lezing in de


NIJMEGEN, 20100322 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie organiseren in de Maand van de Filosofie vier publiekslezingen over Vrijheid. Gert-Jan van der Heiden spreekt in de eerste lezing over Denken als vrijheid. Kan filosofie tot vrijheid leiden? De lezing vindt plaats op woensdag 31 maart 2010 van 20.00 -21.30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/maandvandefilosofie

Gert-Jan van der Heiden is universitair docent Metafysica en kenleer aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek op het gebied van de hermeneutiek, deconstructiedenken en hedendaagse ontwikkelingen in de Franse filosofie.

Vanaf haar oorsprong in Griekenland heeft de wijsbegeerte zichzelf begrepen als vrijheid en bevrijding. Hoe kan dit motief in de hedendaagse fenomenologische hermeneutiek teruggevonden worden?
Plato's grotparabel is één van de meest bekende tekstfragmenten uit zijn dialoog De staat waarin de wijsbegeerte zichzelf voorstelt als een vorm van bevrijding. Wat is de betekenis van de vorm van dit fragment? Het is geen redenering waarin het bevrijdende karakter van de filosofie wordt bewezen, maar een verhaal waarin dit karakter wordt voorgesteld. Waarom doet Plato dit en wat betekent dit voor de aanspraak op de wijsbegeerte om ons te bevrijden van illusies en van de loutere schijn? Deze vragen beantwoordt Van der Heiden door te kijken hoe het motief van vrijheid en bevrijding in de hedendaagse wijsbegeerte en in het bijzonder in het werk van Paul Ricoeur begrepen wordt. De eerste stap om ons te bevrijden van illusies is gelegen in het vermogen van de mens om door het vertellen van verhalen de ruimte van zijn verbeelding te vergroten.
Vrijheid is voor velen het allerhoogste ideaal. Tegelijkertijd kan onbegrensde vrijheid leiden tot egoïsme en hufterigheid. Maar wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid? Ben je nog wel vrij als je deel uitmaakt van een groep? In hoeverre bepaal je zelf wat je wilt? Wat is de prijs van economische vrijheid? Wordt vrijheid niet enorm overschat?

In de Maand van de Filosofie geven wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen hun visie op vrijheid in lezingen, interviews en discussies.

Deelnemen
Deelname € 7,50 | medewerkers en alumnipashouders RU € 5,- | studenten RU gratis
Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/maandvandefilosofie. Bij verhindering blijft de betalingsverplichting bestaan. Informatie: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp

Soeterbeeck Programma





Ingezonden persbericht