Leerling-hoveniers ontwerpen innovaties


Leren ondernemen op AOC-Oost en Wellant

HOUTEN, 20100331 -- 25 maart presenteerden 27 leerlingen van Wellantcollege Gouda en AOC-Oost Almelo hun innovatieve ideeën voor de groensector. De kruisgrondboor werd door hoveniersbedrijven uitgeroepen tot meest innovatief, gevolgd door een spuitbus voor ontsmetten tegen kastanjebloedingsziekte. In het project Green presents werkten de leerlingen 5 maanden lang aan een zelf bedachte innovatie. Marketing, verkooptechniek en presentatie waren belangrijke onderdelen.

Ondernemend gedrag stimuleren
Bij hun eindpresentatie waren de aanwezige hoveniersbedrijven positief verrast over de resultaten van de leerlingen. Een aantal ideeën leent zich om werkelijk op de markt te brengen. En alle leerlingen hebben veel initiatief moeten tonen en een flink leerproces doorgaan. Dat laatste was het belangrijkste doel in dit project van het onderwijsnetwerk Green presents. In dit in 2009 opgerichte onderwijsnetwerk werken docenten van AOC-Oost en Wellant, hoveniersbedrijven en ondersteuners zoals AgriHolland en Aequor samen om leerlingen te stimuleren tot een meer ondernemende houding. De leerlingen in hun 4e jaar mbo volgen een opleiding voor hovenier, groenvoorziener of natuurbeheerder. Het is belangrijk hen naast vakvaardigheid ook te trainen in het goed communiceren en presenteren aan een klant en het nadenken over wat de markt wenst. In de cursus kregen de leerlingen elke week een stuk theorie aangereikt en moesten dit toepassen op hun eigen idee. Vier hoveniersbedrijven gaven rondleidingen en een kijkje in hun innovaties en marketing en coachten de leerlingen tijdens hun ontwikkeling. Het lesprogramma werd ontwikkeld door AgriHolland, samen met docenten van AOC-Oost en Wellantcollege Gouda.

Inbreng hoveniersbedrijven zinvol
"Er is heel hard gewerkt. Sommige leerlingen moesten van ver komen maar ik zie enorme verbetering", zei Ruud Vis van hoveniersbedrijf Van der Spek. Hij is één van de coaches die de leerlingen heeft begeleid. Projectleider Aleid van der Kolk van AgriHolland is erg tevreden over de samenwerking met hoveniersbedrijven: "De bedrijven hebben leerlingen geprikkeld met vragen en verschillende presentaties kritisch beoordeeld. Leerlingen hebben een echt verkoopgesprek bij het bedrijf gehouden, een internetsite gemaakt. Ze werden serieus genomen en kregen een kijkje achter de schermen bij meerdere bedrijven, dat zette ze wel aan het denken."

Kruisgrondboor winnaar
Bij de eindpresentatie op 25 maart moesten alle leerlingen hun idee presenteren, aan de hand van een prototype. Uiteindelijk werd het beste team gekozen. Als een heuse Idols-presentator liet docent Peet Stolwijk de finalisten lang in spanning. Uiteindelijk werd het een nipte overwinning voor het team van Thijs Kerkvliet en Sander Oorschot van Wellant. Hun idee van een kruisgrondboor was goed uitgewerkt qua marketing, de presentatie was zeer overtuigend en ze konden een werkend prototype laten zien. Hun grondboor met hulpstuk werd meteen uitgetest in de tuin en bleek goed te werken. Het bijzondere is dat de boor `om een hoek kan werken', zodat je er gaten mee kan boren tegen een muur aan, zonder je knokkels te schaven of krachtverlies. Het team had ook goed nagedacht over de verpakking en een display in de winkel. De aanwezige hoveniersbedrijven zagen er wel markt in, ook voor particuliere tuinbezitters.

Ontsmetting kettingzaag goede tweede
Ook andere ondernemende ideeën van de leerlingen werden met enthousiasme gepresenteerd. De tweede prijs ging naar een spuitbus waarmee de kettingzaag ontsmet kan worden na het snoeien van kastanjebomen met bloedingsziekte. Zo wordt herbesmetting voorkomen, terwijl het de groenbeheerder weinig tijd kost. Het idee werd bedacht door leerlingen van AOC-Oost. Ze maakten een goede website. En de spuitbus zag er goed uit en werd meteen gedemonstreerd op een zaag.
De derde prijs was voor de Motofoon, oorkappen met een ingebouwd communicatiesysteem voor groenbeheerders. Zo kan tijdens het lawaaiige snoeiwerk goed overlegd worden, wat de veiligheid bevordert. De overige innovatieve ideeën van de leerlingen: marketing van afbreekbare biologische potten die hoveniers tijd en afval besparen; een vangkooi voor wild die via GPS direct doorgeeft wat er gevangen is en ook van afstand weer te openen is; modellen van kleine windmolens om in tuin en park te zetten; een hoovercraft maaimachine voor natuurbeheer in moerasgebieden en een mobiele pers voor takken zodat hoveniers meer snoeiafval kunnen vervoeren.

Cursus ook voor andere scholen
De cursus wordt vanaf oktober 2010 opnieuw gegeven aan Wellant Gouda en AOC-Oost in Almelo.
Het project van Green presents wordt gesubsidieerd door SenterNovem binnen de regeling onderwijsnetwerken. Het volledige lesprogramma komt openbaar beschikbaar voor andere docenten die het willen gebruiken. Meer informatie staat op www.greenpresents.nl

AgriHolland





Ingezonden persbericht