Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG28
Buitenpost, 19 maart 2010

Achtkarspelen legt laatste IBA-systemen aan

Op 31 maart 2010 zal Pieter van der Veen, wethouder Reiniging en riolering van de gemeente Achtkarspelen, het aanleggen van de IBA-systemen in het buitengebied officieel afsluiten. In mei 2009 ging de eerste IBA de grond in. Nu, nog geen jaar later staat de teller op 354. Pieter van der Veen zal een monster nemen van het gezuiverde afvalwater aan Egypte 15 in Twijzel.

Met het nemen van het monster sluit de gemeente een succesvol project af. Het IBA-project is gestart naar aanleiding van landelijke wetgeving die het lozen van ongezuiverd huishoudelijk afvalwater niet meer toestaat. De meeste aanwezige beerputten of septictanks volstaan dan niet meer. Voor de gemeenteraad is dit reden geweest om in 2007 groen licht te geven om een project te starten om de IBA-systemen in het buitengebied aan te leggen. Na een intensieve voorbereidingsperiode is op 12 mei 2009 de aanleg van ruim 290 IBA-systemen van start gegaan. Door de grote belangstelling voor deelname groeide dit aantal naar ruim 350 systemen.

De gemeente is blij dat zoveel inwoners belangstelling hebben getoond voor deelname in dit project. Met de percelen die op de riolering zijn en worden aangesloten loost ruim 60% van het buitengebied met tussenkomst van de gemeente gezuiverd afvalwater. De rest van de eigenaren heeft aangegeven niet aan het project deel te nemen, bijvoorbeeld omdat men een voorziening heeft die aan de wettelijke eisen voldoet of zelf nog maatregelen gaat treffen. Om 15.15 uur zal Pieter van der Veen het succesvolle project afsluiten door een monster te nemen van het gezuiverde afvalwater uit een IBA-systeem.