Gemeente Apeldoorn

Samenwerking woningbouwcorporaties en Zorgloket

Huurders in de gemeente Apeldoorn kunnen sinds deze week een aantal woonvoorzieningen rechtstreeks aanvragen bij hun woningbouwcorporatie. Dit maakt het voor mensen eenvoudiger om de noodzakelijke hulpmiddelen voor in huis aan te vragen. Het Zorgloket van de gemeente Apeldoorn vergoedt de kosten voor deze woonvoorzieningen uit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Na een succesvolle proef van het Zorgloket met corporatie Ons Huis heeft de gemeente Apeldoorn de samenwerking nu uitgebreid naar alle Apeldoornse woningbouwcorporaties. Cliënten van deze corporaties kunnen daardoor eenvoudiger aan noodzakelijke woonvoorzieningen komen. Het gaat hierbij uitsluitend om beugels, douchezitjes, douchestoelen en drempelaanpassingen. Het Zorgloket heeft de afgelopen weken voor de betrokken corporatiemedewerkers workshops verzorgd om deze nieuwe werkwijze zo in te kunnen voeren.

De inschatting van het Zorgloket is dat per jaar circa 450 aanvragen op deze wijze bij de corporaties binnen gaan komen. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren toe. Hoewel de voorzieningen veelal door ouderen worden aangevraagd, kan in principe iedere huurder met mobiliteitsbeperkingen in Apeldoorn baat hebben bij dergelijke hulpmiddelen. Voorwaarde is wel dat de woonvoorziening langer dan een half jaar nodig is. De woningcorporatie zorgt dat de voorzieningen worden aangebracht. De huurder kan voor sommige producten met een voucher van de corporatie direct bij leverancier Harting Bank het hulpmiddel afhalen.

Deze gedecentraliseerde wijze van verstrekken is niet alleen laagdrempelig voor de klant. Het stelt de corporatie bovendien in de gelegenheid om tegelijkertijd te bekijken of er nog andere verbeteringen in de woning van de klant getroffen kunnen worden.

Einde persbericht.